Bitcoin Ülkelerin Belası mı Olacak?

ecevit

ecevitSon dönemde artan Bitcoin popülerliği yerini yavaş yavaş endişelere bırakmaya başladı. Bitcoin hesabı olanlar gelişmeleri yakından takip ediyor.

2008 yılında deneysel olarak başlatılmış dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir insana kolayca ödeme yapmayı sağlayan sanal bir para birimi olan Bitcoin’in popülerliği 2013 yılıyla birlikte arttı. Merkezi bir kuruluşa ihtiyaç duyulmadan yapılan gönderim işlemi hem zaman he de masraflar açsından büyük önem taşıyor. Hal böyle olunca özellikle ülkeler arası para gönderiminde önemli bir hale gelen Bitcoin’in işlem hacminin artması hükümetlerin bu konudaki tavrını ortaya koymasına neden oldu. Kayıt dışı ekonominin önüne geçmek isteyen hükümetler Bitcoin’den rahatsız ve bunu da dile getiriyorlar. Bu ülkelerin başında Çin Halk Cumhuriyeti ve İskandinav ülkeleri geliyor.

Çin Halk Cumhuriyeti, Bitcoin için en büyük piyasalardan bir tanesi ve ülke geçtiğimiz günlerde Bitcoin hesaplarını kabul etmeyi durdurdu. BTC China’nın alt kuruluşu YeePay artık Bitcoin hesaplarını üzerinden işlem yapmıyor ve ülke içerisinde Bitcoin ticareti durma noktasına gelmiş durumda. İskandinav ülkeleri de çok yakında Bitcoin transferlerine regülasyonlar uygulayacaklarını belirttiler. Tabii ki İnternet üzerinden transfer edilen Bircoin borsası da bu darbelere karşı değerini kaybetti. Spekülatörlerin dikkatini çeken Bitcoin 11 Aralık tarihinden 1000 dolar seviyelerine gelmişti. 2008’den bu yana yaklaşık 80 kat aratan bu para birimi şimdilerde ise düşüş trendine girmiş durumda. Bitcoin dolara karşı, dijital paranın işlem gördüğü Bitstamp’de yüzde 43 kadar güç kaybetti. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi de ülkelerin bu sanal para karşısındaki tutumu.

Kara para konusunda kesin tavırlar takınan dünya ülkeleri Bitcoin konusunda da yasal düzenlemeler getirmek zorundalar. Para transferlerinin takibi ve dolaşan paranın kökeni konusundaki bilgilerin olmayışı ülkelerin bu yol ile transfer edilen paraların takibini güçleştiriyor. Tabii ki bir de vergi konusu var ve ülkeler bu konuda da harekete geçmiş durumda. Norveç, Aralık ayı içerisinde Bitcoin’leri yasal ödeme aracı olarak saymayacaklarını ve para birimine sermaye kazançları vergisi koyacaklarını açıkladı. Bu ve bunun gibi haberleri önümüzdeki günlerde daha da fazla duymaya başlayacağız. Bunun yanı sıra dijital tehditler de yavaş yavaş Bitcoin üzerine kayma eğiliminde. Bu büyük değerden pay almak isteyen korsanların saldırıları 2014 yılının en konuşulacak güvenlik konularının başında geliyor. Elinizde tutmadığınız paraya kim benim der ki?


Yorumlar kapatıldı.