Bir Başarı Hikayesi:Android

android1

Dünya üzerinden tüm akıllı telefonların yüzde 85’inde Android işletim sistemi kullanılıyor.iOS’un kullanım oranı ise yalnızca yüzde 11.Android işletim sistemini kullananlar ise bu başarının arkadasında yatan zorlu süreci bilmiyor.İşte Android’in doğuşu…

Google,Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilmiş olan Android Linux tabanlı, mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilmekte olan, açık kaynak kodlu bir mobil iletişim sistemidir. Dünyada milyonlarca kullanıcı Android işletim sistemini tercih ediyorken iOS ve Windows Phone Android’in karşısında eziliyor.

androidon
Open Handset Alliance Nedir?
Mobil cihazlar için açık standartlara dayanan ve 84 firmanın bir araya gelerek oluşturduğu bir uluslararası birliktir. Üyeleri arasında HTC,Sony,Dell,Intel,Motorola,Qualcomm,Texas Instruments,Samsung,LG,T-Mobile, Sprint,Nvidia,Wind River Systems ve daha nicesi. Grubun amacı Apple ve Nokia gibi dünyaca popüler firmalara karşı ortak bir platform oluşturmaktı. Open Handset Alliance topluluğunun kurulmasıyla birlikte “Android” adında açık kaynak kodlu mobil işletim sistemi ortaya çıktı ve duyuruldu.

 

openhandsetallience

“Bunu yaptım çünkü bu şeye inandım ve Andy’ye yardım etmek istedim.”
Sene 2004, Andy Rubin arkadaşı olan Steve Perlman’ı endişeli bir şekilde arıyor ve üzerinde çalıştığı yeni girişimi olan Android’in tehlikede olduğunu dile getiriyor. Rubin’in endişeli bir şekilde Perlman’ı aramasının nedeni ise Android’in o sıralar büyük bir nakit sıkıntısı çekiyor olmaısydı.Ayrıca yatırımcılarda Android için yardım eli uzatmıyorlardı.Sonrasında Perlman arkadaşı Rubin’e destek çıktı ve Android için bir miktar para yolladı.Hatta sonraki günlerde Android’e fon sağlamak amacıyla bir miktar nakit para daha yolladı.Perlman’ın Android için yapmış olduğu bu yatırımın nedenini Bussiness Insider’a açıklıyor:”Bunu yaptım çünkü bu şeye inandım ve Andy’ye yardım etmek istedim.”

android
Perlman’ın Rubin’e vermiş olduğu nakit para şirket için işe yarar ve Rubin bu parayla işleri tekrardan raya oturtmayı başarır. Hatta ilerleyen günlerde Android için bir miktar daha fon için nakit bulur ve takımıyla birlikte ABD’nin teknoloji merkezi olarak bilinen Palo Alto,Kaliforniya’ya taşınır. Rubin’in işleri bu dönemden sonra oldukça rahatlar ve şimdiki Android’in temelleri o sıralar tam anlamıyla atılır.
Günümüzde Android kullanıcıları dünya çapında yüzde 85 oranında.iOS’un kullanım oranı ise yalnızca 11. Android’in karşısında ezilen iOS’un yine de sıkı takipçileri var ama bir Android değiller. Android sırf cebimizde değil tabletlerimizde de. Ayrıca kol saatlerine,otomobillere ve TV’lere de sıçrayan işletim sistemini gelecekte her yerde görebiliriz.

Geçmişi Geleceğe Taşıyor: PHILIPS OTT2000