Bilim insanları, her iki taraftaki Güneş enerjisinden elektrik üretebilen çift taraflı bir güneş paneli icat ettiler. İşte tüm detaylar.
ABD Enerji Bakanlığı’nın Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı’nda (NREL) geliştirilen iki yüzeyli güneş pili, cihazın arkasına çarpan yansıyan güneş ışığını toplayarak daha az yer ve maliyetle daha yüksek enerji verimi elde edecek bir yol sunuyor. Güneş pili verimlilik oranlarındaki ilerlemeler, Güneş enerjisi kullanımında çığır açacak. Bu yeni yaklaşım, güneş panellerinin enerji toplama yeteneklerini teorik sınırlarının ötesinde artırabilir. Bilim insanları güneş enerjisi tükeminde çığır açacak araştırmayı yayınladı. Araştırmayı yöneten NREL Kimya ve Nanobilim Merkezi bilim adamı Kai Zhu, “Bu perovskit hücre her iki taraftan da çok etkili bir şekilde çalışabilir” dedi.
Yarı iletken malzeme olarak silikon kullanan mevcut güneş pili teknolojileri, yaklaşık yüzde 26’lık bir verimlilik oranına sahip ve bu, yeni panelin ön tarafının laboratuvar testlerinde elde ettiği yüzde 23’ten daha yüksek.
Tasarlanan panelin arka tarafı, yansıyan güneş ışığını toplarken genel olarak yüzde 20’ye kadar daha fazla güç sunan ön tarafa kıyasla yaklaşık yüzde 91-93 oranında bir verimlilik elde ediyor. Perovskite, yeni verimlilik rekorları kırarak ve yeni nesil teknolojiler oluşturmak için yeni yollar sağlayarak, son yıllarda güneş pili ilerlemelerinin önemli bir itici gücü haline geldi.
Bu haftanın başlarında bilim insanları, düşük Dünya yörüngesindeki radyasyondan zarar gördüklerinde kendilerini iyileştirebilen perovskit tabanlı güneş pillerini duyurdular. Geliştirmelerindeki hızlı ilerleme, iki ayrı girişimin yeni nesil panellerin ticari üretimini geliştireceği kesin.
iPhone 15’in yeni sızıntısı Dynamic Island’ın standart olduğunu gösterdi