Avrupa Birliği yapay zeka için kritik adımlar atıyor

OpenAI güvenlik lideri şirketten ayrılıyor

Avrupa Birliği’nden milletvekilleri, Yapay Zeka Yasası olarak bilinen bir yasa tasarısını geçirerek bölgede yapay zeka sistemlerinin kullanımını düzenlemeye yönelik büyük bir adım attı.

Avrupa Birliği yapay zeka için kritik adımlar atıyor. The New York Times‘ın haberine göre, bu uzun bir sürecin yalnızca ilk adımı ve yasanın nihai halini en erken görebileceğimiz zaman, büyük olasılıkla bu yılın sonları. Ancak yasa mevcut haliyle yürürlüğe girerse, Avrupa Birliği yüz tanıma taraması gibi gerçek zamanlı ve uzaktan biyometrik sistemlerin kullanımını yasaklayacak.

Yapay zeka

Ayrıca, çocuklarda tehlikeli davranışları teşvik ettiği düşünülen sesle etkinleştirilen oyuncaklar gibi bilişsel davranış manipülasyona neden olabilecek cihazlar da bu kapsamda yasaklanacak. İnsanları sosyo-ekonomik durumlarına veya kişisel özelliklerine göre sınıflandıran teknolojiler de yasaklanacak. Bu arada, “yüksek riskli” kabul edilen teknolojilerin bir AB veri tabanına kaydedilmesi gerekecek. Bunlar, biyometrik tanımlama için AI sistemlerini ve kolluk kuvvetleri tarafından kullanılanları kapsıyor.

ChatGPT-5

Avrupa Birliği yapay zeka için kritik adımlar atıyor

Avrupa Komisyonu, Yapay Zeka Yasasını ilk olarak Nisan 2021’de önerdi. Bu, üretken yapay zeka sistemlerinin popülaritesindeki hızlı artıştan çok önceydi ve bu da yapay zekanın düzenlenmesine yönelik çağrılarda artışa yol açtı. Milletvekillerinin oyladığı bu tasarı, yapay zeka tarafından üretilen herhangi bir içeriği ifşa etmelerini zorunlu kılmak da dahil olmak üzere, OpenAI gibi üretken AI şirketleri için kurallar içeriyor. Bu şirketlerden ayrıca büyük dil modellerinin yasa dışı içerik üretemeyeceğinden emin olmaları istenecek. Ayrıca, modellerini eğitmek için kullanılan telif hakkıyla korunan verilerin özetlerini yayınlamak zorunda kalacaklar.

microsoft

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Konseyi’nden temsilcilerin, yasanın son hali için ayrıntıları müzakere etmesi gerekiyor. Bazı yönlerini değiştirmeye ve yüz tanımanın ulusal güvenlik amaçlarıyla kullanılmasına izin vermek gibi belirli muafiyetler eklemeye karar verebilirler. AB yetkilileri ayrıntıları yıl sonuna kadar tamamlamayı umsa da, Yapay Zeka Yasası bu oylamadan sonra muhtemelen birkaç tekrardan daha geçecektir. Avrupa Birliği yapay zeka için kritik adımlar atıyor.

Galaxy Z Fold 5 görselleri sızdırıldı