Ortaya çıkan yeni bir araştırma sonucuna göre aşı zorunluluğu insanlarda bıkkınlık yaratıyor. Hadi gelin hem bu araştırmanın detaylarına hem de diğer konulara birlikte göz atalım.
Tüm dünyada normalleşme çalışmalarının zirvesi olarak aşılar görülüyor. Toplumun büyük bir bölümünün aşı yapmadığı sürece maske ve sosyal mesafe gibi kuralların devam edeceğine inanılıyor. Bilimsel araştırmalar toplumun en az yüzde 70 gibi bir bölümünün aşılanması halinde toplumsal bağışıklık kazanılacağını söylüyor.
Toplumsal bağışıklık oluşturulursa bu durumda hem maske hem de sosyal mesafe kuralları ortadan kaldırılabilir. Mesela Yeni Zelanda ve İngiltere bunu başardı. Toplumun büyük bir bölümünün aşılanması ile birlikte konserler bir daha yeniden başladı. Kısacası aşılama toplumu büyük oranda normale döndürüyor.
Aşı zorunluluğu insanlarda ters bir etki yaratıyor
Yapılan bir araştırmada 2.653 Alman vatandaşı ile çalışıldı. 2020 pandemi döneminin ilk ve ikinci dalgasında bazı anketler yapıldı. Ekim ve Kasım ayında Covid-19 yaklaşık olarak 15 kat artması nedeniyle ciddi bir panik oluşturdu. Ancak işin tuhaf tarafı o dönemde Almanya’nın aşıyı zorunlu tutmasaydı.
Almanya aşıyı zorunlu tutunca insanlar aşılara daha soğuk bir bakış açısı geliştirdi. Devletin böyle bir şeyi zorunlu tutmasına kimse akıl sır erdiremedi. Ancak ilerleyen aylarda Almanya aşı zorunluluğunu kaldırdı. Ortaya çıkan sonuçlara göre aşı zorunluluğu ortadan kaldırılınca insanlar aşı olmaya daha sıcak baktı.
Koronavirüsün kaynağı yarasalar yeni salgınlara neden olabilir: İşte bilimsel araştırma sonuçları
Ekonomist Samuel Bowles, ortaya çıkan sonuçları değerlendirdi. Ona göre devlet ve toplumun arasını aşılar açabilir. Eğer devlet aşıları bir zorunluluk gibi gösterirse bu durumda ilgi ortadan kalkacaktır. Peki sizce aşılar zorunlu tutulmalı mı?