Artık Windows 10’a Her Sürücüyü Kuramayacaksınız

windows 10

Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 10 aldığı güncellemeler ile güvenlik seviyesinde arttırıma gidiyor. Gelen yeni güncelleme ile birlikte WHQL sertifikasına sahip olmayan sürücüler bilgisayarlara kurulamayacak.

Microsoft’un geçtiğimiz aylarda yıl dönümü güncellemesini yayınladığı ve büyük yenilikler yaptığı Windows 10’a güncellemeler gelmeye devam ediyor. Otomatik olarak kurulan güncellemeler başlama zamanlarıyla can sıksa da çoğu zaman kullanıcıların yararına olduğu için tepki almıyor.

AnandTech’in haberine göre Yapı 1607 güncellemesi ile birlikte Windows 10’a sadece Microsoft tarafından onaylanmış WHQL sertifikalı sürücüleri kurabileceksiniz. WHQL sertifikası sayesinde zararlı yazılımların bilgisayara driver olarak kurulmasının önüne geçilmesini isteyen Amerikan üretici bu sayede bilgisayarın güvenlik düzeyini arttırmayı hedefliyor.

WHQL sertifikasının temeli eski Windows sürümlerine dayanıyor.  Windows Vista ile hayatımıza giren WHQL sertifikaasının açılımı ‘Windows Hardware Quality Labs’. Türkçesi Windows Donanım Kalite Laboratuvarı olan sertifika sayesinde bir donanımın Windows ile doğru şekilde çalışabilmesi garantilenmiş oluyor.

Donanım üreticilerinde de bulunan bu sertifika ile birlikte çıkan sürücüler bilgisayara herhangi bir zarar verecek yapıda olamıyor. Geçtiğimiz yıllarda kötü niyetli bir grup tarafından donanım üreticilerinden çalınan bu sertifikaların taklit edilebilir olması nedeniyle güvenliği sorgulanmaya başlamıştı. Microsoft da bunun üzerine sertifika üzerinde bazı değişiklikler yaptı ve daha güvenli hale gelmesini sağladı.

Son Windows 10 güncellemesi ile birlikte de WQHL sertifikasına sahip olmayan sürücülerin bilgisayarlara kurulması engellendi. Gelen engel nedeniyle Windows bilgisayarlara sadece Microsoft onaylı sürücüler kurulabilecek.

Burada en çok kafaları karıştıran özellikle ekran kartı üreticilerinin beta driverlarınının durumu. Zira AMD ve Nvidia hem hata düzeltme sürücülerini hem de beta sürücülerini hızlı yayınlayabilmek için WHQL sertifikası olmadan yayınlıyor. Normal şartlarda bu sürücülerin de bilgisayarlara kurulmaması gerekirken durum biraz farklı. AMD’nin yıl dönümü güncellemesi yayınlandıktan sonra çıkardığı beta sürücüsü herhangi bir sorun olmadan bilgisayarlara kurulabiliyor. Nvidia ise güncellemeden sonra bir sürücü çıkarmadığı için durum bilinmiyor.

AMD sürücülerinin WQHL sertifika zorunluluğunu kaldıran Secure Boot özelliği aktifken kurulabilmesinin iki farklı nedeni olabilir. İlk neden Microsoft’un AMD ve Nvidia sürücüleri için özel bir izin getirmesi. AMD ve Nvidia’nın kendi imzasını taşıyan bir sürücü ile karşılaşıldığında bu sürücünün bilgisayarlara kurulmasına izin verilmesi olası bir ihtimal. Diğer ihtimal ise ‘mini WHQL’. Microsoft, WHQL sertifikasına sahip olmasa da sürücülerin sorunsuzca kurulabilmesi için kendi imzasıyla sürücüleri imzalıyor ve bu sayede kurulmasına izin veriyor olabilir.

microsoft-butun-driverlar-icin-whql-sertifikasini-zorunlu-hale-getirdi86860_0

WHQL Serifika Onayı Nasıl Kaldırılır?

WHQL sertifika onayını kaldırabilmeniz için Windows’un Secure Boot özelliğini kapatmanız gerekiyor. Özelliği kattıktan sonra sorunsuz bir şekilde sürücüleri kurabilirsiniz.

Troller Twitter’ın fiyatını düşürdü