2017’de Apple, pilleri eskiyen eski iPhone’ların aniden kapanmasını önlemek için bir güncelleme yayınladığını itiraf etti. O zamandan bu yana beş yıl geçti, ancak Apple hala bu problem ile uğraşıyor. İşte detaylar.
The Guardian’a göre, teknoloji devi şimdi İngiltere’de Rekabet Temyiz Mahkemesi’nde Justin Gutmann adlı bir tüketici hakları kampanyacısı tarafından açılan yasal bir taleple karşı karşıya. Gutmann, Apple şirketinin güncellemeyi sunmadan önce kullanıcıların telefonunu kasten hasara uğrattığını iddia ediyor. Ayrıca davacıya göre şirket kullanıcılarına bu seçeneği devre dışı bırakma seçeneği vermiyormuş.
Şikayet, iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus ve iPhone X modellerini kapsıyor. Hatırlarsanız şirket, özelliğin erişimini daha fazla cihaza genişletmeden önce iPhone 6, 6s ve SE için cihazları kasıtlı olarak yavaşlatan bir güncelleme yayınlamıştı. Guttman’ın şikayeti, Apple’ın eski pillerin artık yeni işletim sistemi güncellemeleriyle başa çıkamayacağı gerçeğini gizlemek için yavaşlama özelliğini getirdiğini iddia ediyor. Guttman, “Müşterileri tarafından onurlu ve yasal olanı yapmak ve ücretsiz bir [pil] değiştirme, onarım hizmeti veya tazminat teklif etmek yerine, Apple bunun yerine yazılım güncellemelerinde cihazlarını yüzde 58’e kadar yavaşlatan bir aracı gizleyerek insanları yanlış yönlendirdi” ifadelerini kullanıyor.
Guttman kazanırsa, Apple, etkilenen telefonları İngiltere’de satın alan 25 milyondan fazla kişiye toplam 750 milyon sterline kadar tazminat ödemek zorunda kalabilir. Şirket daha önce İtalya’da aynı sorun nedeniyle ve pillerin bakımı ve değiştirilmesi için müşterilere gerekli bilgileri sağlamadığı için 10 milyon € para cezasına çarptırılmıştı. 2020’de ayrıca, iPhone yavaşlaması nedeniyle ABD’de karşılaştığı davalardan birini çözmek için 500 milyon dolara kadar ödemeyi kabul etti ve bu da katılan her bir davacıyı 25 dolara kadar kazandı.
Galaxy Z Fold 4, Geekbench performans testinde görüldü