Apple’ın Black Mesa bölümü kan şekeri ölçme teknolojisi üzerinde çalışıyor

apple

Uzun zamandan beridir, Apple’ın kan şekeri izleme ve ölçme teknolojisi üzerinde çalıştığı ve bu teknolojiyi akıllı saatine entegre etmek istediği söyleniyor. Geçtiğimiz senelerde bu konuyla ilgili farklı kaynaklar ve analistlerden gelen raporlar olmuştu. Mark Gurman’a göre Cupertino merkezli dev, kan şekeri ölçümü teknolojisinde kayda değer ilerleme kaydetti. Gelecekteki Apple Watch’lar kan şekerini ölçebilir.

Bloomberg’ten Mark Gurman’ın Apple‘la ilgili sağlam bağlantıları var ve daha önce söylediği birçok şey gerçek olmuştu. Sicili bir hayli iyi. Gurman’ın iddiasına göre şirket, kan şekeri teknolojisine odaklanmış durumda ve belirli bir ilerleme de sağlamış. Gurman, şirketin amacının cildi delip, kan testi yapmaya gerek kalmadan şeker seviyesinin ölçülmesini sağlamak olduğunu söylüyor.

Apple, kan şekeri seviyesini ölçmek için özel bir çip üzerinde çalışıyor. Kan şekeri ölçümü teknolojisini içeren prototip cihaz şu anda iPhone boyutlarında ve bir kişinin koluna takılıyor. Daha önceki prototip daha büyüktü. Sonuç olarak kan şekeri ölçümü teknolojisinin giyilebilir cihaza sığabilecek kadar küçük boyuta getirilmesi gerekli.

Belirtilenlere göre TSMC prototipe güç verecek ana çipi geliştirdi. Fakat teknoloji devi daha önce şeker ölçümü için sensörler ve çipler geliştirmek üzere Rockley Photonics ile çalıştı. Rockley Photonics, 2 sene önce vücut ısısı, tansiyon, kan basıncı ve daha fazlasını izlemeyi sağlayan sensör sistemi tanıtmıştı. Şirket en büyük müşterisinin Apple olduğunu söylemişti, ancak Rockley Photonics ile çalışmalar sonlandı.

apple

Şirketin gizli bir tasarım ve geliştirme bölümü var. Bu bölüme Exploratory Design Group (XDG) deniliyor. Hatta XDG, Half-Life oyunundaki Black Mesa’ya benzetiliyor, Apple Black Mesa diyenler de var. Bu bölümde yüzlerce mühendis çalışıyor, fakat kan şekerini ölçme teknolojisini istenilen düzeye getirmek için halen uzun süreç gerekli, yıllar sürebilir. Bloomberg’e göre bu tasarım ve geliştirme grubu, Google’ın X araştırma ve geliştirme bölümüne benziyor. Söylenenlere göre şirket kan şekeri ölçümü için milyonlarca dolar harcamış.

Cupertinolu devin kan şekeri ölçümü teknolojisinin temeli 2010’a kadar gidiyor. İlk olarak 2010 yılında RareLight isimli bir şirketi satın aldı. Bu satın alınmanın arkasında Steve Jobs vardı. Böylece kan şekeri ölçümü teknolojisi için gizli çalışmalar başladı. Teknoloji devi projeyi Avolante Health LLC startup altında gizlice bir tesiste geliştirdi ve daha sonra proje XGD’ye geçti. Raporda yazanlara göre Apple’ın diyabet hastası olan ve olmayan kişilerden oluşan bir test grubu var, bahsettiğimiz kan şekeri ölçümü teknolojisini bu grupla test ediyor.

iPhone’da klasörlerin arka planını değiştirebilirsiniz