Apple ve Google, Parler uygulamasına sert çıktı

Apple ve Google, şiddetli tehditlerin ardından Parler'ı çökertiyor

Çarşamba günü ABD’de de yaşanan kongre baskınının organize edildiği platform olduğu düşünülen Parler, Google Play’den kaldırıldı. Apple da uygulamayı App Store’dan kaldırabileceğini duyurdu. Apple, gerekli adımların atılması için Parler’a uyarı niteliğinde bir e-posta gönderdi.

Apple ve Google, “konuşma özgürlüğü” sosyal medya uygulaması Parler’a, bu hafta ABD Kongre Binası ve çevresinde yaşananların ardından platformundaki içerikleri düzenlemesini söyledi. Donald Trump destekçileri ile aşırı sağ kesim arasında popüler olan, Twitter’a alternatif uygulama, saldırıların planlanmasındaki rolü nedeniyle incelemelerle karşı karşıya kaldı.

Cuma günü, Apple ve Google’ın mağazalarından uygulamayı kaldırmaları için baskı arttıkça, GoogleABD’de devam eden şiddeti kışkırtmayı amaçlayan Parler uygulamasını Play Store‘dan askıya aldı. “Google Play’de kullanıcı güvenliğini korumak için, uzun süredir devam eden politikalarımız var. Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği denetlemek ve şiddeti teşvik eden gönderiler gibi korkunç içeriği kaldırmak durumundayız. Tüm geliştiriciler bu şartları kabul ediyor ve Parler’a geçtiğimiz aylarda bu açık politikayı hatırlattık. ABD’de devam eden şiddeti kışkırtmayı amaçlayan Parler uygulamasında paylaşımların devam ettiğinin farkındayız. Devam eden ve acil olan bu kamu güvenliği tehdidinin ışığında, uygulamanın Play Store’daki listelerini bu sorunları giderene kadar askıya alıyoruz.

Apple ve Google, şiddetli tehditlerin ardından Parler'ı çökertiyor

Askıya alma ile Parler artık Google Play’de kullanılamaz, ancak uygulamayı daha önce yüklemiş olan kişiler kullanmaya devam edebilir. Apple da, şirketin şiddetli tehditleri dizginlememesi durumunda bir yasakla tehdit etti. Buzzfeed’e göre Apple, Parler CEO’su John Matze’ye e-posta göndererek, “Parler, yasadışı faaliyetleri teşvik eden içeriği etkili bir şekilde denetlemiyor ve kaldırmıyor” diyor dedi. İPhone üreticisi uygulamaya “denetim iyileştirme planı” oluşturması için 24 saat verdi.

Parler CEO’su John Matze ise Apple’ın bu uyarısına karşı sert tepki gösterdi. Matze, Parler’ın kullanıcılar tarafından üretilen içeriklerin tümünden sorumlu tutuluyorsa Apple’ın da iPhone’lar ile yapılan tüm eylemlerden sorumlu tutulması gerektiğini söyledi. Matze, ayrıca Apple tarafından kendilerine uygulanan standartların Twitter ve Facebook’a uygulanmadığını iddia etti.

WhatsApp çifte standart uygulayacak: Türkiye Avrupa’dan dışlanıyor!