Apple ve TikTok Çin’deki bağlantıları nedeniyle sorguya çekilmek üzere ABD Kongresinde sorguya davet edildiler. Ancak iki şirket de daveti geri çevirdi.
Çin ile ticaret savaşo yürüten ABD Kongresi ise iki şirkete basın üzerinden ne saklıyorsunuz sorusunu yöneltti.
Apple ve TikTok sorguya girmeyi reddetti
Çinli TikTok şirketi Çin hükumeti ile aralarında gizli bir ajanda bulunmadığını, sadece bu davete gönderecek uygun bir delegasyon hazırlamalarının zaman alacağını bildirdi. Apple ise şirketin Çin politikaları hakkında Kongre önünde anlatacak bir şeyi olmadığını dile getiriyor ancak resmi bir açıklama yapmıyor.
ABD’li politikacılar ise “Apple’ı Tim Cook mu yoksa Çinli politikacılar mı yönetiyor?” diye soruyor. Zira Apple, HongKong’daki protestolar sırasında, protestotcuların işini kolaylaştıran ve Çin hükumetinin rahatsız olduğu tüm uygulamaları AppStore’dan kaldırmıştı. HongKong’daki protestoları gayr-ı resmi olark destekleyen ABD istihbarat kurumları ise Apple’ın kararları nedeniyle protestoları “yangına çevirmede” zorluk yaşamıştı. ABD hükumetinden sızan söylentilere göre istihbarat subayları Apple’ın Çin yönetiminin isteklerini yerine getirmedeki acelesi nedeniyle Beyaz Saray’ı şikayet bombardımanına tutmak zorunda kaldılar.
Öte yandan ABD’de teenager kesimin büyük hevesle kullanmaya başladığı TikTok uygulamasının ulusal bir tehdite dönüşebileceği endişesi bulunuyor.
Çinli sosyal medya ve dans videoları paylaşım uygulaması ABD’de yemeden içmeden dans etme arzusuyla yanıp tutuşan 16-24 yaş arasındaki genç kesimin %60’ı tarafından bağımlılık derecesinde kullanılıyor.
Dahası, TikTok ABD müzik piyasasında önemli bir yeri olan müzik inceleme ve puanlama uygulaması Musical.ly servisini 2017 yılında 1 milyar dolar ödeyerek satın almıştı.
WhatsApp Netflix tanıtımlarını oynatacak
Bu hamle, Çin’in ABD müzik piyasasını ele geçirip genç nesil üzerinde kültürel hegemonya sağlama çabası olarak değerlendiriliyor. Yani teknoloji dünyası artık dünya siyasetinin ve yeni nesil dünya savaşının odak noktasında yer alıyor.