Apple Tedarikçi Sorumluluğu ekibinin üç eski üyesi, Apple’ı Çin’deki iş kanunu ihlallerinde suç ortağı olmakla suçluyor. Şirketin Çin operasyonlarını bilen eski bir kıdemli yönetici de bu suçun destekçisi olmakla suçlandı.
İddialara göre, Apple tedarikçilerinin ihlallerinin farkında, ancak bunun ürün lansmanlarını geciktirebileceğinden korktuğu için herhangi bir işlem yapmıyor. 2014 yılında, marka çalışanlarının % 10’undan fazlasının geçici sözleşmelerle işe alınmamasını öngören yeni bir yasa çıktı. Bunun nedeni, geçici işçilerin daha güvencesiz istihdama sahip olmaları ve genellikle daha az sosyal yardım almaları.
Teknoloji devi, o yıl Çin’deki tedarikçi fabrikalarının 362‘sini araştırdı ve neredeyse yarısının geçici işçi kotasının üzerinde olduğunu keşfetti. The Information tarafından incelenen dahili Apple sunumuna göre seksen fabrika, işgücünün yarısından fazlası için geçici işçi kullandı. Apple, tedarikçilerinden, geçici işçi kullanımlarını, yasanın iki yıllık ödemesiz süresinin sona erdiği Mart 2016 tarihine kadar azaltma planları yapmalarını istedi.
Bununla birlikte, yasanın yürürlüğe girdiği zamandan beri çok az ilerleme katetildi. Çalışanlar ise, yasayı ihlal eden tedarikçilere karşı önlem almak yerine Apple’ın bunu görmezden geldiğini iddia ediyor. Dört eski çalışana göre, marka, maliyet yaratacağı, kaynakları tüketeceği ve ürün lansmanlarını geciktireceği endişelerinden dolayı geçici işçi iş yasasını ihlal eden tedarikçilerine karşı yıllarca büyük bir işlem yapmadı. Eski Apple çalışanlarından üçü, ihlalleri izlemek ve cezaları uygulamaktan sorumlu tedarikçi sorumluluğu ekibinin üyeleriyken, dördüncüsü Çin’deki operasyonlarına aşina bir üst düzey yöneticiydi.
Eğer iddialar doğruysa, çalışma koşullarını hem yasal hem de makul olmayan yollarla sağlayan dünyaca ünlü marka için bu durum utanç verici.
Apple bazı başarısızlıkları kabul etti
Sorun, geçen yıl Apple’ın 300.000 kadar işçi çalıştırabilen devasa iPhone fabrikasında yasayı çiğnediğini kabul etmesiyle tekrar ortaya çıktı. Marka, tedarikçilerin yerel yasalara uymalarını şart koştuğunu ve uymayanları kaldırmaya yönelik taahhütlerini belirtti.
Yakın zamanda Pegatron’da da benzer bir şey oldu, şirketin Apple’ın tedarikçi kodunu ihlal ettiği tespit edildi. Ancak haber, temel sorunun Apple’ın ürün gizliliğine yaklaşımı olduğunu söylüyor. Şirket, sızıntı süresini en aza indirmek için üretimin lansman tarihine mümkün olduğu kadar yakın bir zamanda ertelenmesini istiyor. Eski personel, bu durumun tedarikçilerin yasalara uymasını neredeyse imkansız hale getirdiğini söylüyor, daha kötüsü de Apple da bunun farkındaydı.
Apple yöneticileri, şirketin üretim stratejisinin geçici işçi talebinin artmasına neden olduğunu biliyordu. Apple iddialar ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;
“İşyeri hakları insan haklarıdır ve tedarikçi davranış kurallarımız sektördeki en güçlü kurallardır. Zaman zaman fabrikalar geçici işçilik kullanır ve kurallarımıza uygunluğu sağlamak için bunu yakından izliyoruz. Sorunları bulduğumuz yerde, tedarikçi eylem planları üzerinde yakın bir şekilde çalışıyoruz.”
God of War Ragnarok PS4’e de gelecek!