Apple iPhone X’in fişini çekmeye hazırlanıyor

iphone x

Apple genel olarak cihazlarına uzun süre yazılım desteği sunuyor. iPhone’lar uzun yıllar boyunca güncelleme almakla ünlü. Fakat her şeyin bir sonu var. İddialara göre iOS 17’le birlikte Apple’ın ikonik modellerinden biri olan iPhone X’e yazılım desteği sona erecek.

iPhone X ilk çıktığı zaman büyük ses getirmişti. Klasik home tuşu kaldırılmış, Touch ID yerini ise çentikli ekranla birlikte Face ID almıştı. Çentikli ekran piyasayı da etkiledi, Android telefon üreticilerinden çentikli ekrana sahip modeller geldi. iPhone X, iPhone modelleri arasında tasarım ve donanımsal yenilikler bakımından en önde gelen telefonlardan biri. Bu yüzden ikonik bir model olarak kabul ediliyor. Ancak iPhone X de yolun sonuna geldi.

Yeni bir iddiaya göre iOS 17’le birlikte iPhone X, iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın fişi çekilecek ve yazılım desteği son bulacak. Diğer yandan iPadOS 17’le birlikte birinci nesil 9.7 inç’lik ve 12.9 inç’lik iPad Pro’lar ve beşinci nesil iPad’in de yazılım desteği kesilecek. Söz konusu cihazların 2015 Kasım ile 2017 Kasım tarihleri arasında piyasaya sürüldüğünü de not edelim. Bu söylenti MacRumors tarafından paylaşıldı, iddianın yazılım güncellemeleri konusunda kendini kanıtlamış bir kaynağa dayandırıldığı belirtilmiş, ancak herhangi bir isim verilmemiş.

iphone x

Eğer söylenti doğruysa iOS 17 ve iPadOS 17, A11 Bionic çip veya daha eski işlemcilerle çalışan birçok cihazla uyumlu değil. A5’ten A11’e kadar olan işlemcilere sahip iPhone ve iPad’lerde bootrom salt okunur çalıştığı için bootrom güvenlik açığı oluştu ve Apple da bu cihazlara güncelleme uygulayamadı. Bootrom açığı, bu cihazların jailbreak edilmesine ve kullanıcıların iOS dosya sistemini değiştirmesine de olanak sağladı.

Apple geçtiğimiz günlerde WWDC 2023’ü resmen duyurdu. 5 – 9 tarihleri arasında düzenlenecek olan etkinlikte, iOS 17, iPadOS 17, macOS 14, watchOS 10 ve tvOS 17’yi göreceğiz. WWDC’de ayrıca şirketin karma gerçeklik gözlüğü ve gözlüğün işletim sistemi xrOS’nin de açıklanması bekleniyor.

Apple hava durumu uygulaması dünya çapında çöktü!