Apple, çocuk istismalarıyla savaşmak için iPhone cihazları denetleyecek

Apple, çocuk istismalarıyla savaşmak için iPhone cihazları denetleyecek

Apple, dün şaşırtıcı bir karar açıkladı. Şirket, çocuk istismarıyla mücadele kapsamında bazı iPhone cihazlarını tarayacağını duyurdu. Bu durum bazıları tarafından tepki topladı. İşte detaylar.

Apple, ABD’li müşterilerin cihazlarında çocuklara yönelik cinsel istismar materyali (CSAM) bulmaya yönelik bir sistemin ayrıntılarını duyurdu. Bir görüntü iCloud Photos’a kaydedilmeden önce, teknoloji çocuk istismarına yönelik içeriklerin eşleşmelerini arayacak. Apple, bir eşleşme bulunursa, bir inceleme görevlisinin kullanıcıyı değerlendirip kolluk kuvvetlerine bildireceğini söyledi. Bu durun akıllara gizlilik sorusunu getiriyor. Çünkü durum sadece çocuk istismarı denetlemesi ile kalmayacak. Bununla birlikte, teknolojinin telefonları yasaklanmış içerik ve hatta siyasi konuşmalar için taramak üzere genişletilebileceğine dair gizlilik endişeleri var. Uzmanlar, teknolojinin otoriter hükümetler tarafından vatandaşlarını gözetlemek için kullanılabileceğinden endişe ediyor.

Apple, çocuk istismalarıyla savaşmak için iPhone cihazları denetleyecek

Apple, bu yılın sonlarında piyasaya sürülecek olan iOS ve iPadOS’un yeni sürümlerinin “kullanıcı gizliliği için tasarım yaparken çocuk istismarının çevrimiçi yayılmasını sınırlamaya yardımcı olacak yeni şifreleme uygulamalarına” sahip olacağını söylemişti. Sistem, resimleri, ABD Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi (NCMEC) ve diğer çocuk güvenliği kuruluşları tarafından derlenen,  çocuk cinsel istismarı görüntülerinden oluşan bir veri tabanıyla karşılaştırıyor. Bu görüntüler, bir Apple aygıtındaki bir görüntüyle “eşleştirilebiliyor.” Apple’in bu iPhone tarama sistemi şimdilik sadece ABD’de olacak. Ancak diğer bölgelere de yayılması söz konusu olabilir.

Elektrikli otomobil toplantısında Tesla üvey evlat muamelesi gördü: Elon Musk’ı çağırmadılar