Apple’ın en çok eleştirilen hamlelerinden biri olarak görülen, kulaklıksız ve şarj aletsiz iPhone satışı, firmaya görülmemiş bir kar olarak geri döndü.
Apple, aksesuarsız iPhone kutusu sayesinde karını arşa çıkarttı! Kim ne derse dersin, Apple’ın teknoloji dünyasında yaptığı hamleler karşısındaki geri dönüşleri tüketici psikolojisiyle, ya da akıl mantıkla izah etmek mümkün değil. Çünkü normal şartlar altında, size sunması gereken bir hizmeti sunmayan firmayı ödüllendirmeniz değil cezalandırmanız beklenir. Ancak söz konusu Apple olduğunda, kullanıcılarının hiç de sebep sonuç ilişkisi kapsamında hareket ettiği söylenemez. Bunun son örneğini şirketin iPhone 12 sonrası değişen stratejisinde görüyoruz.
Hatırlayacağınız üzere Amerikalı teknoloji devi, iPhone 12’yi tanıttıktan sonra bundan sonra telefon kutularının içerisinde kulaklık ve şarj aleti gibi iki kilit aksesuarın bulunmayacağını açıklamıştı. Hadi kulaklık bazen başka firmalar tarafından da konulmayabildiği için bir nebze anlaşılabilir olsa da, aldığınız telefonu kullanabilmek için olmazsa olmaz bir alet olan şarj aletinin kutudan çıkmaması ilk etapta hiçbir mantıklı sebeple açıklanamazdı ancak Apple bu durumu “çevre kirliliğini azaltmak” gibi ulvi bir amaçla açıkladı.
Apple, aksesuarsız iPhone kutusu sayesinde karını arşa çıkarttı!
Hoş muhtemelen “canım böyle istedi” deseydi de çok bir şey değişmezdi ancak gelinen noktada Apple’ın çevreden ziyade karını düşündüğü bir kez daha anlaşılmış oldu. Buna göre, kutudan kendisine maliyet yaratan aksesuarları çıkarmasına rağmen, ürünlerin fiyatında herhangi bir indirim yapmayan Apple, düşen kutu hacmi sayesinde her sevkiyatta daha fazla iPhone kargolayabildiği için sırf bu nedenle nakliye maliyetlerini %40 oranında düşürdü. Kutu içeriğinin maliyetinin düşmesine rağmen fiyatın sabit kalması da her iPhone paketi bazında şirkete 35 dolar ekstra kar getirdi.
Tüm bunları topladığımız zaman ise, Apple’ın bu “çevreci” hareketinin kendisine 6,5 milyar dolar dolaylarında ilave kar sağladığı anlaşılıyor. Üstelik telefon alan her kesin şarj aleti ve bir kısmının da kulaklık aldığı düşünüldüğünde, Apple’ın açıkladığı yaklaşık 300 milyon dolarlık aksesuar karı da daha anlamlı hale geliyor.
realme Küresel Çapta En Hızlı Büyüyen 5G Akıllı Telefonu Oldu