Apple Aklını Başına Aldı!

apple d

Apple 1980 yılının son çeyreğinde halka arzından daha çok sermaya ve diğer şirketlere oranla daha fazla milyoner yarattı. Microsoft ve IBM gibi teknoloji devlerine rakip olabilmek için yapılan bu arz sonucunda Steve Jobs şirketten atılmıştı. O dönemde yanlış olarak görülen bu durum aslında şirketin şuan ki duruma gelmesinin sebeplerinden biridir.

apple_d

2013 yılının mali raporlarına göre Apple 57 milyar dolar ciro elde etmiş. Bununla beraber 13,1 milyar dolarlık bir kar elde etmeyi başarmış. Hisse başı tutarı 13,81 iken bu yıl 14,50 dolara yükselmiş. Yatırımcıların yüzünü güldüren bu durum mobil sektördeki en büyük rakibinin borsada yaşadığı büyük kan kaybı, Apple’ın büyük bir başarısı olarak kaydedilmişti.

The Wall Street Journal haberine göre 2014 yılının ilk çeyrek raporlarının açıklanmasıyla piyasadaki hisselerinin 14 milyar dolarlık bir bölümünü geri alan Apple, geçtiğimiz son 12 ay içerisinde 40 milyar dolarlık hissesini geri topladı. Bunun sebebi olarak da Apple’ın büyük ortaklarının büyümesinin önüne geçmek istemişi olarak görülüyor.

45 milyar dolarlık sermaye artırımına gitmesi beklenen şirketin peş peşe yapılan bu alımlar kafaları karıştırdı. Tim Cook’un The Wall Street Journal’a verdiği röportajda “uzun vadede şirket için en doğru olan adımları atmaya çalışıyoruz. Kısa vadeli yatırımcılardan uzun vadeli yatırımcıların zarar görmesini istemiyoruz” ifadelerinde bulundu.