Android veri toplama ile suçlanıyor

APK yükleyenler yasal suç

Gün geçmiyor ki Android kullanıcılarını tehdit eden yeni bir yazılım iddiası ortaya atılmasın. Bugünün haberi ile Amerika Birleşik Devletleri’nden geldi.

Android veri toplama ile suçlanıyor. Dünya üzerinde kullanılan akıllı telefonların sayıları artık milyarlarla ifade ediliyor. Tabi bunların en kötü ihtimalle yarısından fazlasında da Android işletim sistemi mevcut. Ancak açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan ve onlarca farklı marka tarafından belli ölçülerde kendine göre revize edilerek kullanılan Android’in, birçok güvenlik açığını bünyesinde bulundurduğu da bir gerçek. Bu durumun son örneği ise Amerika Birleşik Devletleri’nden geldi.

Android veri toplama

İddiaya göre, Amerika Birleşik Devletleri ulusal güvenlik ajansları için çalışan ve bu ajanslara ihtiyaca yönelik siber istihbarat çözümleri sunan bir şirkete ait yazılım geliştirme aracı, Android uygulama mağazasında bulunan birçok uygulamada kullanılmış. Buraya kadar her şey gayet normal. Ancak anormal durum buradan sonra başlıyor.

Android veri toplama

Android veri toplama ile suçlanıyor

Yine iddialara göre bu firma tarafından geliştirilen yazılımın hava durumundan, spor uygulamalarına kadar pek çok uygulamada bulunabilmesi için, bu uygulamaları geliştirenlere şirketin ücret ödediği ve karşılığında da bu yazılım vasıtasıyla kullanıcıların telefon numarası, GPS gibi bilgileri de dahil pek çok kişisel verisine ulaştığı belirtiliyor.

Android veri toplama

Her ne kadar hakkında iddialar çıkan şirket bu konuda bir açıklama yaparak iddiaları yalanlasa da, ismi geçen uygulamaların Google tarafından Play Store’dan kaldırılması ve söz konusu uygulamalardaki veri toplama izinlerinin otomatik olarak iptal edildiğinin anlaşılması, iddiaların doğruluğuna bir delil olarak gösteriliyor.

TikTok şifre kırma 2022 (Denendi çalışıyor)