Amazon tehlike saçan işyerleri listesinde!

Amazon, iş uygulamaları yüzünden tekrar mahkemelik olabilir

Amazon, üçüncü kez ABD’deki en tehlikeli iş yerleri listesinde yerini aldı. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi (COSH) avukatları Amazon’u, 2022’nin en az güvenli Amerikan işyerleri olarak gördüğü, utanç verici bir “Kirli Düzine” listesine dahil etti.

Amazon tehlike saçan işyerleri listesinde! Amazon açıldığından bu yana Bessemer, Alabama’daki bir depoda altı çalışanın ölümü de dahil olmak üzere, sektör ortalamasının iki katından fazla bir yaralanma oranına sahip olması ile kendine listede yeniden bir yer kazanmış  gibi görünüyor.

Amazon tehlike

COSH, ölen işçilerden birinin yetersiz izne sahip olduğu için hastayken çalışmaya zorlandığının bildirildiğini kaydediyor. Ayrıca hayatını kaybeden işçinin “çalışma hızı” ve genel gerginliğin sebep olduğu sorunlardan da etkilendiğine dair endişelere de işaret ediliyor. Avukatlar ayrıca, 2020’de COVID-19 güvenlik önlemlerinin eksikliğini protesto ettikten sonra Amazon’un Staten Island depo çalışanı Gerald Bryson‘ı işten çıkarmasına da dikkat çekiyor. Bir hakim kısa süre önce Amazon’a eleştirisine misilleme olarak kovulduğunu belirledikten sonra Bryson’ın işe iadesine hükmetmişti.

Amazon tehlike

Amazon tehlike saçan işyerleri listesinde!

Amazon’dan konuyla ilgili bir açıklama talep edilirken, Amazon işçilerin iş güvenliği olmaksınız çalıştırıldığını reddediyor ve bahsi geçen işçinin eleştirisi sebebiyle değil şirket politikalarını ihlal etmesi sebebiyle kovulduğunu iddia ediyor. Fakat bununla ilgili yeterli delil bulunmuyor.

Amazon tehlike

Amazon ayrıca 2019 ve 2020’de de aynı listeye girmişti. 2022’de yayınlanan listeye giren diğer şirketler arasında Amazon dışında Dollar General, Hilton Hotels ve Starbucks gibi diğer büyük şirketler de yer alıyor.

COSH listesinde yer almanın Amazon için doğrudan bir etkisi veya bir yaptırımı bulunmuyor. Ancak, listeye girmesine sebep olan iddia ve olaylar teknoloji firmasının imajı için iyi değil. İşçi hakları savunucuları ayrıca Amazon’u gerçek yaralanma oranlarını gizlemek için sosyal yardım programlarını kötüye kullanmakla suçluyor ve Bryson’ın şirket uygulamalarını eleştirdiği için kovulan ilk işçi olmadığını iddia ediyor. İş güvenliğini artırmaya çalışsa bile, Amazon’un 2023 listesinden kaçınabileceği şimdilik şüpheli görünüyor.

Activision Blizzard, Microsoft’a hisse satıyor!