Amazon geçtiğimiz günlerde birçok Çinli şirketi bünyesinde yasakladı. Şimdi bu şirketler, Amazon’a karşı dava açıyor. İşte detaylar.
13 Eylül’de şikayette bulunan birkaç Çinli şirket, Amazon’a karşı pazarından çıkmaya zorlandıkları için toplu dava açtı. Geçen yıl, Amazon, 3.000 satıcı hesabında 600 Çinli markayı kalıcı olarak yasakladığını iddia ederek, platformunda ücretli inceleme talep eden şirketleri çökertmişti.
Şikayette adı geçen şirketler, “Amazon tarafından yasa dışı ve uygunsuz bir şekilde alıkonulan fonların geri alınmasını” istiyorlar. Toplu dava ile “binlerce Amazon satıcısı ve tüccarının yasal ve haklı olarak fonların daha fazla suistimal edilmesinin durdurulması” hedefleniyor. Ancak Amazon’un bu konuda savunması sabit. Şirket, yasakladığı kuruluşların kurallarını ihlal ettiğini ve müşteriyi yanıltıcı içerikler sunduğunu söylüyor. İnternetten alışveriş yaptığımızda malum olmayacak şeylerle karşılayabiliyoruz. Zaman zaman iPhone siparişi verdiği halde evine salatalık gelen insanlar haberlere konu oluyor. Online alışverişin daha güvenli hale gelebilmesi için kolları sıvayan Amazon daha sıkı denetlemeler getirmeye başladı. Amazon’un 2016‘da uygulamaya koyduğu “teşvikli incelemeleri” yasaklayan katı bir politikası var. Şirketler, Amazon’un politikasını ihlal ettiklerini inkar etmiyor. Onların sorunu, Amazon’un iddia edilen kazançlarından kendine pay alması. Ancak dava hala sürdüğü için bu konuda net bir sonuç yok. Şirket politikalarına sıkı sıkıya bağlı olacağını duyurdu. Gelecek günlerde konuyla ilgili ne gibi gelişmeler olacak bekleyip göreceğiz.
Çip kıtlığı nedeniyle 2021’in ikinci yarısında akıllı telefon sevkiyatları düşecek