Almanlar Suriyeli mülteciler nedeniyle Facebook’ta birbirine girdi

85408021 munichtoyepa1sep151

Almanya şu sıralar mülteci krizinin yanında bir de Facebook kriziyle boğuşuyor. 

 

2015 bitmeden 800 bin Suriyeli mülteci almayı planlayan Almanya için işler hiç kolay gitmiyor.

Mültecilerin ülkelerine gelmesini istemeyen Alman ırkçı gruplar Facebook üzerinde mültecilere hakaret eden ırkçı sayfalar açmaya başlayınca Alman Yeşiller partisi lideri Facebook’u bu söylemleri silmesi konusunda uyardı. Ardından bu uyarıyı yapan Yeşiller Partisi Parlamento Grup Lideri Katrin Goering-Eckardt, ırkçı grupların ağır saldırısı ile karşılaştı. Ağza alınmayacak hakaret ve küfürlerle karşılaşan Katrin Goering-Eckardt’ın durumu karşısında bu kez Almanya Başbakanı Merkel devreye girip, Facebook yöneticilerinin şikayetleri yeterince dikkate almadığını ve sosyal medya servisindeki bu ırkçı söylemlerin ağır hakaretlerin silinmesi gerektiğini vurguladı.

_85408021_munichtoyepa1sep15[1]

Facebook da olaylar karşısında sessiz kalmadı. İnsanların ırkına, cinsiyetine, sosyal durumlarına, diline veya kişisel özelliklerine yönelik saldırı içen yorumların silindiğini, bunun şirket politikası olduğunu ancak bu yorumların tespit edilebilmesi için kullanıcıların şikayetlerine ihtiyaç duyduklarını belirterek kendilerini savundular.

Olayların büyümesi üzerine Facebook yöneticileri Alman İç İşleri Bakanı Heiko Maas ile sorunu görüşmek için Pazartesi’ye randevu aldılar. Çok sayıda Alman politikacı da, mültecilere yardım ettikleri için Neo-Nazi gruplarından ölüm tehditleri aldıklarını açıklayarak koruma istediler.

Bu arada, Alman Yeşiller Partisi’nin Türk Milletvekili Ozcan Mutlu da ırkçı bir gruptan e-posta aldığını ve mektupta “Siz pis Türkleri yok etmek için Auschwitz’i yeniden açacağız,” ifadesinin geçtiğini Twitter üzerinden açıkladı. Ayrıca savcıya bu mektubu gönderip işlem başlatılmasını istediğini ancak savcının bu isteği reddettiğini de belirtti.

Hükumet ise Facebook’tan tüm bu ırkçı oluşumların ve kullanıcıların aktif olarak takip edilerek engellenmesini istiyor zira Facebook üzerinden organize olan ırkçı gruplar ülkeyi karıştıracak büyük protestolara ve şiddet eylemlerine hazırlanıyor.

iPhone 6s ön siparişe çıktı!