Akıllı telefon ve PC fiyatları zamlanabilir!

cep telefonu satışlarında büyük artış

Son dönemde patlak veren çip krizi yüzünden akıllı telefon ve PC fiyatları zamlanabilir. İşte konu ile ilgili tüm detaylar.

Geçtiğimiz yıl Çin’de patlak veren koronavirüs salgını kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına almıştı. Bu süreçte pek çok fabrikanın kapısına kepenk vurulurken, üretim bantları da sekteye uğradı.

Hayatın yavaş yavaş normale dönmesiyle birlikte arz – talep dengesi de tekrardan sağlanmaya çalışılıyor. Fakat ortada büyük bir kriz var. Çip krizi!

Hali hazırda dünya üzerinde gelişmiş çip üretimi yapabilen fabrika sayısı çok kısıtlı. Pek çok kategoride bu gelişmiş çiplerin kullanılması da işleri çıkmaza sokmuş durumda.

akıllı telefon fiyatları

Akıllı telefon ve PC fiyatları zamlanabilir! Çip krizi kapıda!

Her ne kadar çip tasarlayan firma sayısı çok fazla olsa da tasarlanan bu üst düzey çipleri üreten isim sayısı yok denecek kadar az. Küresel firmalar tasarladıkları çipleri genel olarak Tayvanlı TSMC’ye ürettiriyorlar. TSMC’nin üretim kapasitesi de sınırlı olduğu için gelen taleplerin hepsini karşılamakta zorlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Xiaomi, çip krizine bir göndermede bulunmuştu. Çin’de satışa sunulur sunulmaz tükenen Redmi K40 stoklarının kısa sürede yenilenemeyeceği çünkü çip temini konusunda sıkıntı yaşandığı belirtilmişti.

Konunun uzmanları yaşanan bu çip sıkıntısı yüzünden telefonların ve bilgisayarların zamlanacağını düşünüyorlar. Size tavsiyemiz şu aralar yeni bir telefon ya da PC alma düşünceniz varsa bu planınızı çok fazla ertelemeyin.

Samsung A52 tanıtıldı! İşte özellikleri