Akıllı Telefon Piyasası Kazandırıyor

2009 sensinde çıktılar. Hızlı bir şekilde hayatımıza girdiler. Bunların yanında bir çok akıllı uygulamanın da, öndeliğini yaptılar. Bu uygulamalar hayatımızı kolaylaştıran, pratikleştiren niteliklere sahip oldu. Kimisi pek gerekmese de, kimisi doktorun yaptığını yapabilecek kadar maharetli, bir doktor kadar gerekliydi.

Bu uygulamalar ve oyunlardan ne kadar para kazanıldığını hiç merak ettiniz mi? Ben geçenlerde ettim. Bu fiyat rakamsal anlamda olmasa da, akıllı telefon piyasasında dönen miktarlarda paraları döndürüyor. Biliyorsunuz pek çok uygulama ücretsiz. Oyunları pek çoğunu İOS ve Android tabanlı akıllı telefonlarınıza kolayca indire biliyorsunuz. Google Play’den istediğiniz uygulamalara, eğlencelere, oyunlara anında ulaşabiliyorsunuz. Bu uygulamaların ücretsiz olmasına rağmen kazandırması garip gelmesin. Çünkü sizden değil de, elde ettiği reklamlardan köşeyi kıranlar var.

sfd14_1_0_Size918X612

Hatta şimdi söyleyeceğimiz sizleri daha da, şaşırta bilir. Etiket ücretine sahip olan uygulamalar veya ürünler, ücetsiz olanlara kıyasla daha az kazanıyorlar. Aslına bakıldığı zaman bu durum çok anormal değildir. Çünkü ücretsiz ürünler, uygulamalar, oyunlar müşterilerin daha çok ilgisini çekiyor. Daha çok aranıyor. Bu nedenle daha çok reklam ve oyun içi satış gibi çeşitli kalemlerden gelir elde ediyor. Ama ücretli uygulamalar veya oyunlar çok tercih edilmiyor. Müşteri oyun oynayacaksa para vermediği bir oyunu oynamak istiyor. Ücretli oyun aratanlar google’de çok azdır. Buna bakabiliriz. Test edebiliriz. Ama gerek yok. Kendimizden de anlayabileceğimiz bir gerçek var ortada çünkü. Siz hiç paralı uygulama diye bir aratma yaptınız mı? Samimi cevap verdiğiniz de, hayır yapmadım sesini duyacaksınız.

Bu nedenle çıktıklarından beri bir çok kimselere para kazandırdılar. Kimisine az kimisine çok. Bizlere cebimizden para çıkmadan hayatımızı kolaylaştıracak uygulamaların sunulmasında ön ayak oldu. Ücretsiz bu uygulamaları üreten tasarımcılara da, reklam gelirlerinde çok fazla paralar kazandırdı. Kendisi de kazandı, diğer kimseleri de kazandırdı. İşte teknolojinin faydalarından biriside budur. Zincirleme giden bir hayatı refah seviyesine ulaştırma ruhu. Ama bu ruh kiminde çok geç ortaya çıkar. Kiminde çıkmaz aksine ortalığı daha da berbat eder.