Son yazılarımda akıllı telefonların güvenlik sistemleri üzerine yazıyorum. Burada tavsiyelerde bulunduk. Yaşanan güvenlik sorunların bahsettik. Bu konu hakkında daha ayrıntılı bir çalışma yaparak, giderek yaygınlaşan telefonların güvenlik konusunda ki değişiklikleri, açıklarını yazmaya çalışacağım.
Bugünde karşılaştığım bir haberi sizlere aktarmak istiyorum. ABD’de üç araştırmacı Mactans adlı cihaz üreterek, akıllı telefonları hack’lemeyi kısa sürede başardılar. Böylece ortada ne akıl kalıyor ne de eski konuşup, mesajlaşa bildiğimiz özellikleri bize sunabilecek geleneksel bir telefon. Demem o ki bu mactans cihazının rüzgarı buralara kadar gelebilir. Mactans adlı cihaz, bataryalara ekleniyor. Eklendikten sonra kötü niyetli kişi, önemli bilgilerinizi de almak alarak, son noktayı hack’lemekle yapıyor. Bu ürünü üreten üç araştırmacının derdi neymiş acaba derseniz, öncelikle dedikleri şudur: “Biz kimseyi hacklemek için bu aleti üretmedik. Sadece yapılabileceğini gösterdik.” İşe baksanıza, kendileri iyi niyetle yapmışlar. Sadece yapılabileceğini göstermişler. Zaten varlığı bilenen bir şeyin ispatı neden yapılasın ki. Ben bunların yaptığı işi akıllı telefonları hackleme konusunda alternatif ve gizli bir yol ortaya çıkarma diyorum. Yani kötü niyetli kişilerin eline geçtiğinde uygulana bilecek iyi bir yöntem olabilir. Bir de işin ilginç yönü şudur. Bu mactans adında yazılım, kolayca hacker işlerinden anlayan kişiler tarafından yapıla bilir. Formül kolay bir yol yani. Ortaya bunu atarak, yeni bir güvenlik problemi ortaya çıkardılar.
Aslında pek de işe kötümser bakmamak lazım. Çünkü iyi niyetli kardeşlerimizin bulduğu yöntemle aydınlandık. Böylece kötü niyetli kişilerce mactans adlı yöntem bulunmadan, karşı önlem alabilmemiz sağlandı. İşin bu tarafı güzel tabi ki de. O zaman bataryalarınızı artık yanınızdan ayırmayın. Başkasının bataryalarını kullanmayın. Batarya alırken kabı yırtık, deforme olanları almayın. İkinci el bataryaların cazip fiyatlarına aldanmayın. Kısaca bataryanız size özel olsun. Beagle Board adında işlemci kullanarak çalışan Mactans ürünü, çok küçük olamsına rağmen akıllı telefonların içerisine yerleşmiyormuş. Onun yerine bataryalara yerleştiriliyor. Hedefe böylece ulaşılıyor.
Artık daha dikkatli olun yeni yılla beraber mactans adında ürün ülkemize de, girebilir. Akıllı telefonlarınızı akıllı güvenlik önlemleri ile koruyun.