80 yılda bir olan yıldız patlaması gözle görülebilecek!

80 yılda bir olan yıldız patlaması gözle görülebilecek!

Önümüzdeki aylarda Samanyolu’nda 80 yılda bir nadir görülen bir kozmik patlamanın meydana gelmesi bekleniyor; bu patlama o kadar parlak ki, gece gökyüzünde kısa bir süre için “yeni” bir yıldızın görünmesine neden olacak. İşte tüm detaylar.

80 yılda bir oluşan ve Nova olarak bilinen olay, NASA’ya göre Kuzey Yarımküre’de yaşayanlar için ömürde bir kez yaşanabilecek bir gökyüzü izleme fırsatı olacak çünkü bu tür patlamaların meydana geldiği yıldız sistemi türleri galaksimizde yaygın değil. Yıldız patlaması, Dünya’dan 3.000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan T Coronae Borealis adı verilen bir sistemde gerçekleşecek. İki yıldız içerecek: “beyaz cüce” ​​olarak da bilinen ölü bir yıldız ve kırmızı dev olarak adlandırılan yıldızlar. Kırmızı devler, çekirdeklerindeki hidrojen yakıtı biten, ölmekte olan yıldızlar.

80 yılda bir olan yıldız patlaması gözle görülebilecek!

T Coronae Borealis gibi sistemlerde iki yıldız birbirine o kadar yakın ki, kırmızı devden gelen madde sürekli olarak beyaz cücenin yüzeyine dökülüyor. Zamanla bu, basınç ve ısıyı artırıyor ve sonunda bir patlamayı tetikliyor. Louisiana Eyalet Üniversitesi’nden emekli fizik ve astronomi profesörü Bradley Schaefer, “Beyaz cücenin yüzeyinde madde biriktikçe ısınıuor ve patlamaya kadar giderek daha yüksek basınç elde ediliyor, bu da kontrolden çıkan bir reaksiyon oluşturuyor” dedi.

Nova patlamasını uzayda patlayan bir hidrojen bombasına benzeterek ortaya çıkan ateş topunun aslında insanların Dünya’dan görebileceği bir şey olduğunu ekledi. Nova, büyük bir yıldızın çöküp ölmesiyle meydana gelen süpernova patlamasından farklı. Schaefer, zirve noktasında patlamanın çıplak gözle görülebilmesi gerektiğini söyledi: “80 yılda bir gerçekleşen olayda Gökyüzü parlak olacak, bu nedenle arka bahçenizden kolayca görülebilecek.”

Instagram, birbirine Reels göndermeyi seven arkadaşları sevindirecek!