5GE nedir? İşte 5G’nin tüm standartları hakkında her şey!

5GE

Geleceğin bağlantı teknolojisi olann 5G’nin yeni sürümleri ortaya çıktı. 5GE nedir? İşte 5G’nin tüm standartları hakkında her şey!

5G teknolojisi için dünya gün saymaya başladı. 5G destekli telefonların 2019’da tanıtılması ve 2020’de yaygınlaşması ile 5G teknolojileri hakkında detaylar da paylaşılmaya başlandı. Android 11‘in son beta sürümünde ortaya çıkan 5GE bağlantısı sonrası Google cephesinden konuyla ilgili açıklama geldi.

Bildiğiniz gibi ülkemizde LTE yani 4G teknolojisi mevcut. Ancak bu altyapı yapılırken altyapımız 5G için optimize edilmişti. Google’dan gelen açıklamalara bakacak olursak, ülkemizde gerçek 5G’yi kullanmak pek mümkün olmayacak. 5GE adı verilen bu teknoloji ne tam 5G ne de LTE. Arasında konumlandırılan bu teknoloji “Gelişmiş LTE Pro” olarak geçiyor.

iPhone şifre kırma olayı gerçek oldu! FBI başardı!

Türkiye’de muhtemelen 5GE’nin kullanılacağını düşünüyoruz. Sub-6GHz destekli 5G teknolojisi için bir süre daha bekleyeceğiz gibi görünüyor. Şu an mevcutta satılan iPhone 11 modellerinin tamamında sadece LTE+ teknolojisinin olduğunu belirtelim. Yani bu modellerde 5GE’yi bile kullanmak mümkün olmayacak.

5GE

Aşağıdan bağlantı teknolojilerinin kısaltmalarının ne anlama geldiğine ulaşabilirsiniz.

  • LTE – Düz 4G
  • LTE+ – 4G
  • 5GE – Gelişmiş LTE Pro
  • 5G – Sub-6GHZ
  • 5G+ – MMWave hücresel band

Türkiye’de şimdilik hangi teknolojinin kullanılacağı resmi olarak açıklanmış değil. Umarız altyapımız 5GE’ye değil de direkt olarak 5G’ye göre oluşturulmuştur. Aksi durumda gerçek 5G’den faydalanamayacağız.