530 Ünlüden Şirketlere ve Devletlere Çağrı!

Identity Theft Rosie OBeirne Flickr

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle, aralarında Orhan Pamuk’un da bulunduğu, beşi Nobel ödüllü 530 yazar, Dünya’nın en ünlü gazetelerine ilan vererek, devletlere ve Google, Microsoft gibi firmalara çağrıda bulundu.

NSA ile ilgili ortaya atılan pek çok iddia ve akıllı telefonlardaki uygulamalar, arama motorları ve işletim sistemi geliştiricilerinin kişisel verileri paylaştığı yönündeki bilgiler, 5’i Nobel ödüllü olmak üzere 530 yazarı harekete geçirdi. Aralarında Orhan Pamuk, Paul Auster, Gunter Gass gibi yazarlar; The Guardian ve New York Times gibi 30 büyük gazeteye şu ilanı verdi.

http://dunwoodyga.gov/Libraries/Police_Documents/Ways-of-Identity-Theft.sflb.ashx

“Devletler artık kolayca e-postalarına erişebiliyor. Siyasi düşünceleriniz ve eylemlerinize kolayca ulaşılabiliyor. Bu kadarla sınırlı kalınmıyor. Kişisel verileriniz, kullanım alışkanlıklarınız büyük firmalarca depolanıyor ve reklam amaçlı kullanılabiliyor. Bireyin mahremiyeti çok önemlidir. Bu hakkın içi boşaltıldı. Kişisel verilerimiz kamu malı veya reklam araçları dahildir. En temel insan hakkı olarak bize aittir.”