30 TB’tan büyük hard diskler geliyor

hard diskler

Hard disk alanında önemli bir kilometre taşı daha aşılıyor. 30 TB’dan büyük hard diskler 2023 bitmeden gerçeğe dönüşmüş olacak.

Bildiğiniz gibi hard diskler (HDD) her geçen gün daha hızlı ve daha gelişmiş hale geliyor ve bu sayede bir hard diskte tutulabilecek maksimum veri kapasitesi her geçen yıl biraz daha artıyor. Bugün artık 20 TB’lık hard diskler bulunabiliyor. Ancak hard disk üreticileri bununla da yetinmiyor elbette ve bu kapasiteyi daha da arttırmak için elinden geleni yapıyor. Görünüşe bakılırsa bu çalışmalar yakında yeni bir kilometre taşının daha aşılmasını sağlayacak. Gelen son haberlere göre 30’tan büyük hard diskler kapıda.

Bugün kullandığımız tüm hard disklerin içinde üst üste yerleştirilmiş plaklar yer alıyor. Bu plakların tamamı Japonya’daki Showa Denko adlı şirket tarafından üretiliyor. Hard disk üreticileri için bu plakları hazırlayan ve üreten Showa Denko, 30 TB’dan fazla kapasiteye sahip HDD’lerin 2023 bitmeden hazır olacağını duyurdu.

hard disk

Toshiba, Seagate ve Western Digital gibi şirketlerle çalışan plak üreticisinin, 2023 bitmeden bu şirketlere 3TB’dan fazla depolama kapasitesi olan plaklar teslim etmesi bekleniyor. Bu da bu şirketlerin 30 TB’ı aşan HDD’ler üretmesine imkan sağlayacak.

Bu HDD’lerin ilk örneklerini 2023 içinde görüp göremeyeceğimiz şimdilik belirsizliğini koruyor. Ancak bu HDD’lerin çıkışı 2024 başına kalsa bile 30 TB’ın üstünde kapasiteye sahip hard disklere geçiş beklenenden önce gerçekleşmiş olacak.

Elbette 30 TB’tan fazla kapasiteye sahip HDD’ler sıradan kullanıcılar arasındaki kullanımı çok yaygın olmayacaktır. Ancak bu HDD’ler özellikle bulut servisi sunan şirketler ve veri merkezleri için büyük önem taşıyor. Çünkü HDD’lerin kapasitesi arttıkça bu HDD’leri yerleştirmek için harcanan alan azalıyor ve böylece bu şirketlerin depo alanına yaptıkları harcamalar azalmış oluyor.

Uzaydan gelen meşhur sinyalin kaynağı bulunmuş olabilir