2023 yılının muhtemel siber tehditler , kuruluşlara şantaj yapmak için medyayı kullanmak, veri sızıntısı olduğunu iddia eden sahte raporlar yayınlamak ve güvenliği ihlal edilmiş şirketlerin gizli verilerini Darknet’ten satın almak gibi siber suçlar olacak.
Diğer tehditler arasında ise “Hizmet Olarak Kötü Amaçlı Yazılım” modelinin yükselişi ve bulut aracılığıyla yapılan saldırılar yer alıyor. Hacker saldırıları sadece bireylere ve şirketlere zarar vermekle kalmıyor, ülkelerin tamamını tehdit ediyor, üstelik sadece finansal tehditlerde kalmıyor. Medya, Darknet’te herkesin erişimine açık hale gelen saldırıları ve veri ihlallerini rutin olarak bildiriyor ve bu durum, sadece kişisel mahremiyeti değil, şirketlerin itibarını da tehdit ediyor.
Şantaj ve Bilgisayar Korsanlığı Sayısı Her Geçen Yıl Yükseliyor
Fidye yazılımı aktörleri, başarıyla gerçekleştirdikleri işletmelere yönelik bilgisayar korsanlığı olaylarını kendi bloglarında giderek daha fazla yayınlıyor. Bu tür gönderilerin sayısı 2022’de de artmaya devam etti. En yoğun noktasında ise aylık 500’ü aştı ve buna, 2021’in sonu ile 2022’nin ilk yarısı arasında birkaç kez tanık olduk. Bu durum, 2021’in başında uzmanlar tarafından aylık olarak gözlemlenen 200 ve 300 gönderiyle karşılaştırıldığında ciddi bir artışa işaret ediyor. Üstelik şantajcılar geçen yılın sonunda da oldukça aktifti: Kaspersky’nin Dijital Ayak İzi İstihbaratı, Eylül ve Kasım aylarında sırasıyla yaklaşık 400 ve 500 gönderiyi takip etti.
Siber suçlular siber tehditler ile önceleri kurbana doğrudan ulaşırdı, ancak artık bizzat fidye talep etmek yerine sızan verilerin yayınlanması için bir geri sayım ayarlayarak güvenlik ihlaliyle ilgili bloglarını yayınlamayı tercih ediyorlar. Bu karanlık eğilim, 2023’te gelişmeye devam edecek çünkü bu taktik, kurban fidyeyi ödese de ödemese de siber suçlulara fayda sağlıyor. Bu kurguda, veriler genellikle açık artırmaya çıkarılıyor ve kapanış teklifi bazen talep edilen fidyeyi bile aşıyor.
Siber Suçlular siber tehditler ile itibarlarını artırma peşinde
Fidye ile ilgili blog gönderileri medyanın ilgisini çekiyor ve göreceli olarak daha az tanınan bazı saldırganlar, 2023’te bir şirketi hacklediklerini iddia ederek bundan faydalanma yolunu seçebiliyor. Saldırı gerçekleşmiş olsun ya da olmasın, herhangi bir sızıntı raporu işletmelere zarar verebilir. Güvende kalmanın anahtarı da bu mesajları zamanında saptamak ve bilgi güvenliğinde kullanılana benzer bir yanıt sürecini başlatmak olarak görülüyor.
Kurumsal e-postalar Risk Altında
Uzmanlar, kişisel siber tehditler ve veri sızıntısı eğiliminin 2023’te de devam etmesini bekliyor. Bireylerin gizliliğini doğrudan etkiliyor olsa da, kurumsal siber güvenliğin de risk altında olduğunu söylemek gerekiyor. İnsanlar genellikle veri sızıntısına maruz kalabilecek üçüncü taraf sitelere kaydolmak için iş e-posta adreslerini kullanmakta. E-posta adresleri gibi hassas bilgiler herkesin erişimine açık hale geldiğinde, siber suçluların ilgisini çekebilir ve Darknet web sitelerinde kuruluşa yönelik potansiyel saldırıların trend olmasını tetikleyebilir; ayrıca veriler kimlik avı ve sosyal mühendislik için de kullanılabilir.
Fidye Yazılımı Saldırılarının Artması Bekliyor.
Uzmanlar, hizmet olarak kötü amaçlı yazılım (MaaS) araçlarının yükselişi nedeniyle fidye yazılımı saldırılarının da artmasını bekliyor. Saldırıların karmaşıklığı artacak, yani otomatik sistemler tam güvenliği sağlamak için yeterli olmayacak. Ayrıca, dijitalleşme beraberinde artan siber güvenlik risklerini de getirdiği için bulut teknolojisi popüler bir saldırı vektörü haline gelecek. Bunun dışında, siber suçlular 2023’te daha önce güvenliği ihlal edilmiş kuruluşlara erişim satın almak için Dark Web sitelerinde daha fazla vakit geçirecek.