2. el telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler

2. el telefon 3

#İŞBİRLİĞİ

Malum günümüzde sıfır telefon fiyatları her bütçeye uygun değil. Peki 2. el telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte bu sorunun yanıtı.

Günümüzde üst segment sıfır bir telefon almak için hayli uçuk meblağlar ödemeniz gerekebiliyor. Özellikle son dönemde çıkmış, kamerasıyla göz dolduran, teknik donanımıyla tüm oyunları üst ayarlarda açabilen, şık bir telefon almak istiyorsanız 5 haneli rakamları gözden çıkarmanız gerekebilir.

Elbette bu hemen her bütçeye uygun bir durum değil. Hal böyle olunca, üst segment telefon kullanmak isteyenler de 2. el pazarına yöneliyorlar. Dolayısıyla kafalarda bazı soru işaretleri de oluşuyor. 2. el telefon alınır mı? 2. el telefonlar güvenli mi? 2. el telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler neler? Ve daha pek çok soru.

Bu yazımızda ülkemizdeki 2. el akıllı telefon pazarını mercek altına alarak, dikkat etmeniz gereken hususları sizlerle paylaşacağız.

2. el telefon 1

2. el telefon alınır mı?

2. el telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler listesinin en başında garantili olması yer alıyor. Evet 2. el de alıyor olsanız, mutlaka telefonun garantili olup olmadığına dikkat edin. Eğer mümkünse telefonun faturasını da alın. Fatura yoksa da telefon markasının destek hattını arayarak sadece imei numarası ile garantisinin ne kadar daha devam ettiğini öğrenebilirsiniz.

Özellikle yurt dışından getirilen telefonların pek çoğunda garanti olmadığını unutmayın. Bu yüzden alacağınız telefonun da Türkiye’de kayıtlı olmasına dikkat edin.

Bazı satıcılar Avrupa garantili gibi cümlelerle alıcıları yanıltmaya çalışıyorlar. Sonuçta Avrupa Birliği’nde falan değiliz. Bu sebepten ötürü de alacağınız telefonun ülke sınırları içerisinde garanti kapsamında olduğundan emin olun.

2. el telefon 2

Imei no’su klonlanmış cihazlara dikkat!

Ülkemize kaçak yollarla sokulan bazı telefonlara imei atarak satışını gerçekleştiriyorlar. Bu tarz bir telefon aldığınızda ilk etapta hiçbir sorunla karşılaşmıyorsunuz. Fakat sonrasında, sizin cihazınıza atılmış olan imei numarası, başka bir telefona atıldığında sorunlar boy göstermeye başlıyor.

Cihazınız doğal olarak iletişime kapatılıyor. Bu gibi durumlarda telefonunuza pasaport kaydı (Şu aralar 1800 TL civarlarında) yaptırmanız ya da tekrardan imei attırmanız gerekiyor.

Dolayısıyla, fiyatı piyasa ortalamasının hayli altında olan telefonlara fazla itibar etmemenizi tavsiye ederiz. Çünkü bu telefonlar hem garanti dışı, hem de yasal olmayan yollarla ülkeye girdiğinden başınızı ağrıtma ihtimali de hayli yüksek.

2. el telefon

Parça değişimine dikkat edin

Gelelim en kritik maddeye. Parça değişimi. Malum, ekran kırılması, sıvı teması gibi garanti kapsamında bulunmayan haller de mevcut. Böyle bir durumda genel olarak telefonun tamiri yan sanayi parçalarla yapılıyor. Çünkü orijinali kullanıcıya hayli pahalıya mal oluyor.

Yan sanayi parça kullanıldığında ise cihaz garanti dışı kalıyor. Yani sizin faturasıyla garantisi var diye aldığını telefon aslında garanti kapsamı dışında kalmış bir cihaz olarak karşınıza çıkıyor.

İşte bu sebepten ötürü, üst segment bir telefon alırken, telefondan anlayan birisiyle gitmeniz, ya da anlayan bir yere göstermeniz sizin açınızdan daha iyi olacaktır.

iPhone 11 almak isteyenler kaç gün çalışmak zorunda