Avustralyalı bilim adamları, uzuv kayıplarının yerini dolduracak robotik uzuvların geliştirilmesinde büyük yol kat ettiklerini açıkladı.
Robotik uzuv ile güçlendirilmiş vücut zırhı, exoskeleton (bir çeşit dış zırh) ve kaybedilen uzuvların yerine geliştirilen robotik parçaları, beyindeki nörotransmitterler (Nöronlar arasında veya bir nöron ile başka bir (tür) hücre arasında iletişimi sağlayan kimyasallara nörotransmitter (uyarıcılara tepki) denir. Sinir sistemi boyunca sinirsel sinyaller bu kimyasal taşıyıcılar yardımıyla iletilir) vasıtasıyla kontrol edebilen bir ara cihaz geliştirdi.
Melbourne Üniversitesi’nde tanıtılan cihaz, tıpta sıkça kullanılan stent teknolojisinin birkaç düzey ilerisi olarak kabul edilebilir.
Stentrode isimli yapım kan dolaşımına aktarılıyor ve beyine ulaşıyor. Böylece, sinir sisteminin verdiği tepkiler kablosuz olarak robotik uzuvlara aktarılıyor. Elbette bu basite indirgenmiş bir açıklama zira, tam açıklama için üst düzey fizik, biyoloji ve tıp bilgileri gerekiyor. Açıkçası bu satırların yazarının da anlamadığı çok fazla kavram mevcut.
Bu teknoloji ile günümüzdekiler arasındaki fark, sinir sisteminin tepkilerini esas alması. Şimdilerde kullanılan uzuvlar, ancak joystick tarzı ara birimlerle yönetilebiliyor.
Royal Melbourne Hospital’da nörolog olarak görev yapan Thomas Oxley, projenin resmen başladığını, tabii ki ilk aşamalarda gönüllü deneklerde deneysel çalışma yapılacağını açıkladı. Thomas Oxley, söz konusu uygulamanın hiçbir şekilde beyin ameliyatını ihtiyacı olmadığını vurguluyor. Deneysel çalışmalar ise önümüzdeki yılın başında start alacak.
Projedeki belki de tek sorun, sinirlerin yolladığı talimatların yanlış değerlendirilebileceği yönünde. Ancak, Üniversite’de yapılan açıklamalar, bunun da kolayca çözülebileceği yönünde.
Melbourne Üniversitesi biyo-medikal uzmanı Nick Opie, sanılanın aksine bu tür cihazların çok külfetli olmayacağını söyleyerek, umut aşılıyor. Nick Opie’ye göre, cihazın azami maliyeti 20.000 dolar seviyesinde konumlanacak.
Projenin, tüm hatalardan arınmış ve kullanıma hazır şekilde 2022’de sağlık dünyasına yepyeni bir soluk getirmesi bekleniyor.