#İŞBİRLİĞİ
9 Şubat, tüm dünyada (En azından 120’den fazla ülkede) “Daha Güvenli Internet Günü” olarak kabul ediliyor. Peki, internette güvenli biçimde gezinmek için neler gerekiyor? Bazı temel kuralları sizin için özetledik.
Internet dolandırıcılıkları, kredi kartı hırsızları, veri hırsızlı ve nicesi, kullanıcıların canını sıkmakla yetinmeyip, bazı aşamalarda onların hayatlarını karartacak seviyeye ulaşabiliyor. Kullanıcılar, suçları olmadığı halde, kredi kartı gibi yıllar süren borç batağının içine saplanabiliyor.
Yine de bu tür sorunları büyük ölçüde halledebilmek için bazı bazı kriterleri yerine getirmek yeterli olabilir. “Güvenli intetnet günü” şerefine, bunları sizin için derledik.
Sisteminizi güncel tutun
Kötü niyetli zatların, en çok faydalandığı nokta işletim sistemlerindeki ve internet tarayıcılarındaki açıklar. Kullanıcılar, bunları kapatmak için her yazılımın en güncel sürümünü kullanmak zorunda. Basit bir “Donanım Algılama” yazılımı bile, malware ve virüslerin önünü açabiliyor. Ne kadar ufak olursa olsun hiçbir güncellemeyi ihmal etmeyin.
Ani-Virus yazılımlarını onurlandırın
“Zero Day” denilen karanlık güvenlik açığı peyda olmadan önce AV Securities, gerekli önlemleri alıp, kullanıcılarının yüzde 90’ını sıkıntılı durumdan kurtarmıştı. Deneme sürümlerini kullanmak iyi hoş ama tavsiyemiz biraz paraya kıyıp, söz konusu yazılımların tam sürümünü satın almanız yönünde. Bu konuda pek çok farklı fiyat skalasında, pek çok alternatifiniz mevcut
Spam posta tuzağına düşmeyin
Pek çok hacker, kullanıcıların e-postalarına, fırsat(!) postaları yollar. Bu postalardaki bağlantıları tıkladığınız anda, pek çok kişisel bilginizi ele geçirir. Hatta, tüm sosyal medya arkadaşlarınıza, adınızdan e-posta yollar. Bu tuzağa sakın ama sakın düşmeyin.
Sakıncalı dosyaları açmayın
Olur da torrent’dan uygulama ve oyun indiriyorsanız, anti-virus yazılımınızın onay vermediği hiçbir dosyaya çift tıklamayın. Zira bu eyleminiz sonun başlangıcı olabilir.
Video oynatıcılardaki tuzak
Elbette kurumsal video oynatıcılarından bahsetmiyoruz. Ancak bir videoyu açmak istediğiniz de, “şu bağlantıdan şu oynatıcıyı” indirin mesajlarını sakın ciddiye almayın. Geleneksel yazılımların oynatamadığı hiçbir video dosyası yok. Varsa o video dosyası sahtedir ve size basit bir tuzak kurulmuştur. O, sözde video oyuncuyu indirip kurmak geri döndürülemez sonuçlara yol açabilir.
Şifre yazılımları kullanın
Keylogger tipi zararlılar, internet ortamında yazdığınız her türlü şifreyi, ne kadar zor olsa da, hackerlara iletir. Bu nedenle; 1Password, Dashlane veya Lastpass gibi uygulamaları tercih edin.Aman dikkat, bu alanda da, güvenli şirketleri tercih edin. Yoksa işler tahmin edemeyeceğiniz noktalara varabilir.
Sahte Wi-Fi spotlarından uzak durun
Bu da hackerların son numarası. Sahte Wi-Fi Hot Spot noktalarına kesinlikle kullanıcı ismi ve şifre yazmayın. Sahteden kastımız, bilmediğiniz ve güvenmediğiniz noktalar.
Zihin Gücüyle Kontrol Edilen Robotik Uzuv!