Youtube’nin Çocuk Koruma Mekanizması Başarısız Oldu

Youtubenin Çocuk Koruma Mekanizması Başarısız Oldu

Dünya’nın en büyük video barındırma web sitesi ABD merkezli Youtube’nin çocuk koruma mekanizması istenilen yararı sağlayamadı.

Küçük çocukları istismar etmeye çalışan kötü niyetli sosyal medya kullanıcılarının varlığı büyük bir endişe yaratıyor ve video paylaşım sitesi Youtube‘de bunun farkında. Bu Dünyaca ünlü video paylaşım ağında zararlı içerikleri ve yorumları kontrol etmeye çalışan gönüllü Güvenilir İşaretçiler adlı bir topluluk mevcut ve en son BBC Trending‘e verdikleri röportajda bu video paylaşım sitesinde son bir yılda çocuklar için zararlı 9.000 civarında içerik raporladıklarını ancak şirketin bunların sadece ufak bir kısmı ile ilgilendiklerini açıkladılar. Son 2 ay içerisinde ise raporlanan 526 kötüye kullanılan hesapla ilgili sadece 15 tanesi kapatılmış.

Youtube’de Güvenilir İşaretçiler Programı 2012 yılında bazı vakıflar, çocuk koruma dernekleri ve teknoloji endüstrisinde çalışan gönüllü katılımcılar tarafından oluşturuldu.

Bu program ile birlikte sitedeki cinsal istismar, aşırı şiddet içeren videolar ve pornografik içerikler ve küfürlü yorumlar da gözle görülür azalma görülse de Youtube‘nin konuyla alakalı çabaları hala çok yetersiz.

Program gönülleri arasından güvenliğini tehlikeye atmamak için anonim kalmak isteyen biri “Sadece bizim raporlarımız dikkate alınmıyor sorumlu ebeveynlerin de çocukları için zararlı gördükleri içerikleri raporlayabilecekleri bir uygulama için bir uygulama olması gerekiyor” dedi.

Childnet International‘in CEO’su Will Gardner, bu tür raporların sosyal medyadaki etkinliğine dikkat çekerek Youtube‘nin çocukların çevrimiçi ortamda güvenliğini sağlama konusunda daha istikrarlı ve ciddi davranması gerektiğini söyledi.