Yıllar Sonra Facebook ve Sosyal Ağlar

facebook21

Her anımızı facebook ve diğer sosyal ağlara kayıt ediyoruz. Neredeyiz? Ne yapıyoruz? Kiminleyiz? Nasıl bir ruh halindeyiz? Biranda binlerce kişiyi yaptıklarımızdan haberdar edebiliyoruz. Resimlerimizi, yüzlerce kişiyle paylaşıyoruz. Peki yıllar sonra ne olacak bunlar hiç düşündünüz mü?

Yıllar sonra bu paylaştıklarınız facebook ve diğer popüler olan sosyal ağlar tarafından saklanacaktır. Torunlarınıza eskiden kareler sunmak ister veya eskiden facebookta ben diyebileceğiniz albümlere kavuşmak isterseniz, facebook ve diğer sosyal ağlar sizlere tüm kayıtlarınızı sunacaktır. Facebook ve diğer kullandığınız sosyal ağlardan, paylaştıklarınıza dair bilgileri, albüm olarak talep edebileceksiniz. Böylece eskiye dair anılarınızı, resimli albüm şeklinde, koleksiyonunuza koyabilir veya sosyal ağlar koleksiyonu adında yeni bir kategori oluşturabilirsiniz.

facebook

Sosyal ağlarda ki bilgileriniz ölünce de koruma altında olacaktır. Facebook ve diğer sosyal ağlar paylaşımlarınızı her zaman koruyacaktır. Bir de, öldükten sonra paylaşımlarınız miras olarak başkasına aktarılabilir. Bunun için kurulan siteler bile varmış. Ben rastlamadım ama Google’dan bunun için arama yapabilirsiniz. Nedir bu siteler peki? Ne yaparlar? Bu gibi sitelerin amaçları sizin bilgilerinizi, ölmeden önce düzenleme hakkınızın bulunması ve bu hak doğrultusunda yaptığınız belirlemelerle, siz öldükten sonra takibatının yapılmasıdır. Yani öldükten sonra bile facebook ve diğer sosyal ağlar peşimizi bırakmıyor. Ama öldükten sonra bilgilerinizin ele geçirilip hakkınız da, itibarınızı azaltma çalışması yapılmaması için bu gerekebilir. Tabi bu durum ünlü kimseler için geçerli olur. Bu işe akıl sır erdiremedim ama değişik bir uygulama diye yazıyorum.

Bu durumların hepsi sosyal ağların artık vazgeçilmez bir parçamız haline gelmesinden kaynaklanıyor. Hatta öyle bir durum var ki, facebook hesabı olmayan kişilere farklı bir gözle bakılıyor. Zamanla itibarlı olmak parayla ölçülecek bir durum olmaktan çıkacak, facebook hesabın yoksa çevren içerisinde itibarın da olmayacak. Bu bir ironi değil, sosyal ağ uzmanları bu şekilde açıklamalar yapıyor. Onların derlenmiş sözleridir bunlar. Abartıyorlar diye bilirsiniz ama gelecekte yaşananları göreceğiz. Sosyal ağlar, hayata dair olan ne varsa etkilemeye devam edecek, giderek daha fazla değişikliğe uğrayacak. Hayatımızda daha fazla yer edinecek. Hayırlısı olsun bakalım…