Yeni Trendler Görücüye Çıktı: Cebit 2014

13048137393 c215dcedcf o1

Big DATA, Datability

Cebit’in bu seneki Partner ülkesi İngiltere idi. Bu ülkenin seçilmesinin sebebi ise İngiltere IT pazarının inanılmaz derecede büyükmesi ve ülkenin akıllı şebeke ağlarına ciddi yatırım yapması. Birçok işletme bu pazarda yer almak istiyor ve İnglizler’de özellikle son yıllarda yeni teknolojilere fazlasıyla ilgi gösteriyorlar. Bu işin ekonomik yanı.  İngiltere’nin partner ülke olarak seçilmesinin diğer bir nedeni ise, son aylarda oldukça fazla konuşulması. Hatırlayanlar bilir. İngiltere veri toplama programı Tempora, Edward Snowden’in ortaya çıkması ve İngliz gizli servisi GCHQ ve Amerikan NSA ile ilgili gizli belgelerin yaması ile birlikte herkesin gözü bu ülkedeydi. Durum böyle olunca Cebit yönetimi bu olayı bir fırsat olarak değerlendirdi ve veri güvenliği ile ilgili büyük bir konferans ayarladı.

Fakat Cebit’in ana konusu veri güvenliği değildi. Bu seneki ana konu Datability oldu. Cebit yönetimi önceki yıllarda olduğu gibi (Webciety ve Shareconomy), iki kelimeyi tek bir kelime olarak birleştirdi. Datability, Big Data (büyük veri) trendinden dolayı “DATA” ve ability ( sustainability ve responsibility ) kelimelerinden oluşuyor. Yani burada demek istenilen, büyük veriyi etkili ve güvenli yönetmek.

13048137393_c215dcedcf_o

Toplam 6 konunun üzerinde kurulu olan Cebit 2014’ün ikinci konusu elbette Big Data oldu. Buna çok şaşırmamak lazım. Çünkü dünyanın dijitalleşme sürecinde veri dağları oluşuyor. Her bir birey hergün bir veri izi bırakıyor. İster adımınızı ölçen telefon olsun isterse de İnternet alışverişlerinde en çok ilgi gördüğünüz ürünlerin kayıt altında tutulması veya evdeki enerji tüketimi ya da banka hesabınızdaki para akışı. Günümüzde herşey dijital olarak kayıt ediliyor.

Bit’ler Byte’lar tarihe karıştı. Günümüzde Dijital veriler bir havuzda değil, okyanuzlarda toplanıyorlar. Durum böyle olunca bu inanılmaz verileri yönetmek yeni bir Pazar oluşturduğunu söylemeliyiz. Big Data, birçok IT işletmelerinde temelleri değiştirecek. Akıllı veri analizi ve güçlü veri koruma. Büyük işletmeler bu ihtiyacı önceden gördüler ve yatırımlarına başladılar. Verileri bir yerde toplamak tek başına bir çözüm değil. Esas önemli olan, 100 Terrabyte’lık verileri gerçek zamanda işleme sokmak. 2003 yılında 5 Exabyte’lık (5 Milyar Gigabyte) veriyi işlemek için 1000 sene gerekiyorken, 2011 yılında bu işlem 2 gün, 2013 yılında ise 10 dakika gibi kısa bir sürede yapılabildi.

Büyük veri sayesinde, küçük girişimcilerin sayısı arttı.  Gerçek zamanlı veri analizleri sayesinde herkesin işi kolaylaştı.

Bu verilerin analizi ve değerlendirilmesi, IT pazarının yeni büyüyen alanlarından biri oldu. Akıllı bina yönetimi, trafiği rahatlatacak üst seviye sinyalizasyon, sağlık alanında yenilikler ve daha etkin araştırmaları çnümüzdeki dönemlerde çok daha fazla göreceğiz.

CeBIT 2014 Technology Trade Fair

 

Elbette, böyle bir veri akışında güvenliği elden bırakmak olmaz. Dolaysıyla Cebit’in üçüncü konusu veri güvenliği. Hele ki NSA skandalı patlak verdikten sonra özellikle işletmeler bu konuya çok daha fazla değinmiş durumdalar. Durum böyle olunca da, fuara katılan firmaların en yeni ürünlerini sergilemesi de gayet normaldı. Yapılan konferanslarda da Eugene Kaspersky gibi çeşitli güvenlik uzmanları da çağrıldı.

Yeni ürünler demişken, yeni firmalardan da bahsetmeden edemeyeceğiz. Günümüzde moda olan ve Melek yatırımcı arayan adı sanı duyulmamış firmalara da yer veren Cebit, onları özel bir alanda topladı. Code_n adı altında toplanan bu küçük girişimciler (300 adet) oldukça fazla ilgi gördüler. Dünyanın birçok girişimcilerini toplandığı bu alanda, yeni fikirler ve iş modellerini görmenin yanı sıra çeşitli yatırımcılarla iş bağlantılarının da yapıldığına şahit olduk.

secusmart

Profesyonel alanda herkese hitap etmeye çalışan Cebit fuarı, endüstriyel IT çözümlerini de unutmadı. Dijital gelişim ile birlikte endüstriyel IT ürünlerinde de birçok yenilik görücüye çıktı. Yeni teknolojiler, yeni nesil sensörler ve neslerin İnterneti (İnternet of things) ile birlikte iş süreçlerinin daha mobil ve esnek olabilmeleri için kişiselleştirilmişendüstriyel ürünler de sergilendi. Bu esasında oldukça önemli bir konu. Çünkü Alman hükümeti, geleceğin projelerinde arasında, dördüncü nesil sanayii devrimini duyurdu.

Cebi 2014’ün son konu başlığı geçen ay Barcelona’da grçekleşen Mobile World Congress’in ana konusu ile aynı. Mobil Internet adı altında, forumlar, Workshop’lar, konferanslar ve elbetteki mobil uygulamalar tanıtıldı. Özellikle geliştiriciler bu alanda inanılmaz ilgi gösterdiler. Öyle ki bazı sunumlarda akıllı saat’ler nasıl Hack edildiği anlatılırken, bazı Workshop’larda da Google’ın gözlüğü Glass için uygulamalar geliştirildi.