Yayınlanan Genelgeyle Q Klavye Kullanımı Tarih Olacak

f

Kamu kurum ve kuruluşlarını bir değişikli bekliyor. Hükümet F klavyenin yaygın olarak kullanılmasını sağlamak adına bir genelge hazırlığında. Eğer genelge çıkarsa kamu kurum ve kuruluşlarında Q klavye kullanımı iyice azalacak.

Bazı kamu kurumlarının yönetmeliklerinde F klavye kullanımını teşvik eden kurallar vardı. Mesela Anadolu Ajans içerisinde kullanılan klavye F klavyedir. Şimdi Hükümet bir genelge yayınlayarak her kamu kuruluşunda F klavyeyi teşvik edici kuralların alınmasını zorunlu kılacak. Böylece yavaş yavaş F klavyeye dönüş düşünülüyor. Bu şekilde Q klavye tarihe karışabilir. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem de böyle bir çalışmanın var olduğuna dair beyanatlarda bulundu.

f

Dil ve Edebiyat Derneği Başkanlığı görevinde bulunan Ekrem Erdem, F klavyenin ülke nezdinde yaygınlaştırılmasının daha önce düşünülen bir uygulama olduğunu söyledi. Türkçe’nin korunması için yapılan araştırmalarda alınacak önlemlerden biri olarak F klavye kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğine de varılmış. Hükümet tarafından çıkarılacak olan genelgenin sebebi de bu araştırmada yapılması gerekenlere destek. Aslında Q klavye, hızlı yazmanın önüne geçiyor. Aynı zamanda da verimsizliğe neden oluyor. F klavye düşünüldüğünde Türkçe diline daha uygun bir dizilişi var. Bu nedenle milli klavye olarak kullanılması düşünülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı F klavyeye sahip bilgisayarlar alıyor. Ayrıca öğrencilere dağıtılan Tabletlerde de F klavye uygulaması getirilecek. Böylece erken yaşta çocukların F klavyeye alıştırılması sağlanacak. Böylece Q klavye gözden giderek düşemeye başlayacak. F klavyenin hızlı yazıma daha uygun olduğu testlerde kanıtlanmış bir durum. Hızlı olmak varken Q klavye kullanarak yavaş olmanın bir anlamı yok. İsabetli bir karar. F klavye kullanımının yaygınlaştırılması çok iyi olacak gibi.