Yahoo Skandalının Perde Arkası!

3133497 yahoo

Yahoo, dünyanın en geniş çaplı e-posta ve internet servisleri arasında önemli yer tutuyor. Ne var ki; üç gün önce hakkındaki dedikoduları doğrulayan şirket tarihinin en sıkıntılı zamanlarını yaşıyor.

Yahoo, 22 Eylül 2016’da (Yahoo’dan Uyarı: 500 Milyon Hesaba Sızılabilir) haberimiz, okuyucularımız arasında büyük ses getirirken; yabancı basın kaynaklarının haberleri de tepkiyi körükledi. Çarpıcı bir örnek verelim: Dünya’nın en büyük ülkelerinden biri olan Amerika Birleşik Devletlerinin nüfusu 330 milyon civarında. Yani, felaketin boyutu, bu rakamlar söz konusu olduğunda daha da iyi anlaşılabilir.

Yahoo

MySpace ve LinkedIn’de büyük çaplı sorunlar yaşamış ve hacker’ların sızma girişlerine kurban olmuşlardı. Ancak iki şirket de, sadece birkaç ülkede problem yaşamıştı. Oysa ki Yahoo, dünya çapında olağan dışı bir kriz yaşayarak; dünyanın, bu çapta bir kriz yaşayan ilk global çaplı firması oldu.

Amerikalı teknoloji devinin açıklamasına göre, sızma eylemi Hashing ile gerçekleşti. Hash eylemi değişken uzunluklu veri kümelerini, sabit uzunluklu veri kümelerine haritalayan algoritma veya alt program. Basite indirgemek gerekirse, bir kişinin ismi değişken uzunlukta ise, tekil tam sayı olarak yapısında biçimlendirilebilir. Hash fonksiyonlarından geri dönen değerlere, hash değerleri, hash kodları, hash toplamları (hash sums), kontrol toplamları (checksums) veya basit olarak hash’ler olarak isimlendirilir.

Yahoo’nun ifadelerini göz alalım: Şifreler, hash temelli bcrypt yapısıyla çalınmış. Yani kullanıcı olarak yapmanız gereken ilk şey, e-posta hesabınızı kontrol etmeniz. Şüpheli bir eylem varsa ne yapmanız gerektiğini söylemeye dahi gerek yok. Ancak böyle bir eylem yoksa, şifrenizi değiştirmek, size hiçbir külfet getirmez.

En önemli tavsiyemiz ise, ne kadar güvenli; ne kadar kompleks karakterle yaratmış olursanız olsun, şifrenizi tek bir siteden fazla mekanda kullanmayın!

Galeri: Lamborghi’nin En İyileri!