Ya Cep Telefonunuz Çalınırsa!

ce3

Hayatımzda büyük bir yer kaplayan cep telefonları her gün çalınabiliyor, ve bozulabiliyorlar,  Bu durumlarda yaşadığımız kaybı en aza indirmek mümkün.

Bundan 10 yıl önce cep telefonu kullanmak lüks kullanımlar arasında yer alırken,günümüzde ihtiyaç haline geldiğini söylemek mümkün. İlkokul çağındaki çocuktan emekli bireylere kadar her insanın sahip olması gereken bir ürün olarak görülmekte. Bunun yanında günümüz teknolojisi ile birleşerek artık cep telefonlarımız arama veya mesaj atmaktan daha da öteye geçerek bir tüm dökümanlarımızı saklayan birer bilgi deposu haline geldiler.

Öyle ki kaybettiğimizde telefonun değeri kadar içinde bulunan dosyalarımızı kaybettiğimize üzüldüğümüz kesin. Peki ne yapmalıyız. İşte paylaşacağımız bir kaç bilgi;öncelikle Cep telefonunuzun IMEI numarasını, uygun bir yere kaydetmeliyiz.Cep telefonunuz kaybolduğunda veya çalındığında, Telekomünikasyon Kurumu Bilgi İhbar Merkezi‘ni 444 97 77 veya 0312 232 23 23numaralardan arayarak, kimlik bilgilerinizi doğrulatmak suretiyle, cep telefonunuzu geçici olarak kullanıma kapatma imkanına sahibiz. Böylece cihaza gelen “Cihaz ÇALINTI‘dır” mesajı ile kullanıma kapatılan telefonu başkasınında kullanmasına izin vermemekte.

ce2

Cihazı çalınan, yağmalanan, cihazını kaybeden veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan kişilerin öncelikle cihazının elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için, telefonu kullanan hat sahibinin, Kurumun Bilgi ve İhbar Merkezi’ne cihazın imei numarasını ve hat bilgilerini doğru şekilde vermesi gerekir.

Maddi kaybın daha da artmaması için GSM operatörü ile irtibata geçerek hattımızı kullanıma kapatmalıyız. Bunun beraber cep telefonlarımızda bulunan güvenlik kodlarını ardışık yani tahmin edilebilir, şifreler koymamalıyız. Bununla beraber bilgisayarda eş zamanlayarak ve yedekleyerek telefonumuza uzaktan erişim sağlayabilecek konumda tutmalıyız. Android ve iOS getirdikleri sistemlerle bunu mümkün kılıyor.

Samsung Galaxy Note 4’ün batarya performansını ikiye katlayın