Uzaktan Kumandaların Tarihi

uzaktankumandalar

#İŞBİRLİĞİ

Televizyon karşısındayken elimiz ayağımız olan uzaktan kumandaların tarihi için sizi 60 yıllık bir serüvene çıkarıyoruz.

Bugün evlerimizde ayaklarımızı uzatıp televizyonda film veya dizi seyredebiliyor, oyun oynayabiliyorsak tüm bu rahatlığı aslında uzaktan kumandalara borçluyuz. Uzaktan kumandaların olmadığı bir ortamı artık düşünemez hale geldik. Ancak çok uzun sadece sadece 60 yıl öncesine kadar uzaktan kumandalar yalnızca hayalleri süslüyordu. Uzaktan kumandaların tarihi çok eskilere dayanmasa da yaklaşık 60 yıllık süre içinde bu cihazlar önemli değişiklikler geçirdi.

Televizyon uzaktan kumandalarına geçmeden önce tüm bu teknolojinin ardındaki fikir olan “cihazları uzaktan çalıştırma” fikrinin ilk çıktığı dönemlere bir göz atmak gerek. Bir cihazı hiçbir kablo olmadan uzaktan çalıştırmanın ilk örneği 1894 yılında gerçekleşti. İngiliz fizikçi Oliver Lodge, elektromanyetik dalgalar kullanarak, elektrik akımı ölçen bir galvanometreyi çalıştırıp uzaktan kumanda teknolojisinin ilk adımını attı.

uzaktan kumandaların tarihi

Radyonun mucitleri Gugliemo Marconi ve William Preece bu teknolojiyi geliştirdiler ve 1896 yılında Londra’da hiçbir kabloya bağlı olmayan bir zili çalarak bir gösteri yaptılar. 1898 yılına gelindiğinde ise Nicola Tesla ABD patent dairesine başvurarak “Hareketli Araçların Kontrol Mekanizması için Aygıt Yöntemi” başlıklı patenti aldı. Tesla, ABD’de düzenlenen bir elektrik fuarında bir tekneyi uzaktan kontrol ederek bu teknolojiyi tanıttı.

1903’e gelindiğinde ise sahneye Leonardo Torres Quevedo adlı İspanyol mühendis çıktı. Quevedo, 1903 yılında Telekino adını verdiği cihazı Paris Bilim Akademisi’nde tanıttı. Bu cihaz elektromanyetik dalgalarla iletilen komutları yerine getirebilen basit bir robottu. Telekino ayrıca modern kablosuz uzaktan kontrol prensiplerini ortaya çıkaran cihaz oldu.

Çoğu teknoloji gibi uzaktan kumanda teknolojisinin de ilk yaygın kullanım alanı askeri alanlar oldu. Özellikle İkinci Dünya Savaşı sırasında uzaktan kumanda teknolojisi yoğun bir şekilde kullanıldı. Bunun en uç örneği ise Almanların geliştirdiği ve havadayken yönlendirilebilen Wasserfall roketiydi.

Televizyonların uzaktan kumandaya kavuşması ise 1950 yılında gerçekleşti.