Uçak Korsanlarına İlginç Kapan

Pizzo1

Uçak kaçırma olaylarını en son 11 Eylül 2001 saldırılarında duyduk. Ama 1972 yıllarında uçak kaçırma işi bir hobi haline gelmiş. Bunun önüne geçmek için ise, Gustano Puzzo adında bir tasarımcı, pilot kabininin hemen önüne koyulabilecek bir kapan sistemiyle, korsan sorununu çözmüş.

İşin garip tarafı o zamanlar bu proje kale alınmamış. Bununla da kalınmamış, tasarımcıya dalga geçilen, tiye alınan projelere verilen ig Nobel ödülü verilmiş. Ama bugün bu proje eyleme geçirilecek gibi. Aslında okuduğumda benim de çok ilgincime gitti proje, ama işe yaraya bilecek bir sistem herhalde. Kısaca projeyi anlatayım. Uçakların pilot kabinlerine, görünmez, acil durumlarda aniden açılabilecek, kapan kapakları tasarlanacak. Korsanlar, kabine yaklaştıklarında bu kapaklar aniden açılacak ve kapağın altına dizayn edilen fileli bölüme düşecekler. Tabi bu düşüşleri onların kapana kısılmış, savunmasız biri haline getirecek. Bunun ardından fileli bölümden bir başka çuval kendilerini karşılayacak ve bunları içerisine alacaktır. Son noktada ise uçağın altına yapılmış olan kapaklar açılacak ve uçak havada hareket halindeyken açılan bu kapaklardan korsanlar, aşağıya düşecekler. Ama sağ olsun tasarımcı bu düşme işini paraşütlere bağlı olarak tasarlamış. Yani korsanların içine sokulduğu çuval, aynı zamanda paraşüt sistemine bağlı, böylece korsanlar kapaklardan dışarıya atılarak, uçaktan uzaklaştırılmış olacaklar.

Pizzo1

Bu projenin patenti alınmış ve uygulamaya geçirilecekmiş. Çok ilkel bir proje gibi ama başka fikri olan varsa korsanlara karşı, buyursunlar. Korsanlar için caydırıcı bir proje olabilir. Uçağın kapakları açıldıktan sonra çuvalın içerisinde paraşütle aşağıya doğru düşen bu korsanların akıbeti ne olacak ben onu çok merak ediyorum. Ya bir okyanusa düşer köpekbalıklarına yem olurlar ya da, terk edilmiş yağmur ormanlarında hayatlarını kurtarmak için gayret içerisinde olurlar. Neyse, işte proje bu. Çok ilginç bir proje değil mi?