Twitter bir kez daha Türkiye’de ince bir çizgide yürümeye devam ediyor. The Verge, Twitter’ın, ülkenin hararetle tartışılan 5651 sayılı İnternet Yasasına uymak için Türkiye’de bir tüzel kişilik kurduğunu duyurdu. Ancak kararı, “açık, kamuya açık görüşmeyi” savunma ve mümkün olan her yerde hizmete sunma hedefinin bir yansıması olarak gerekçelendirdi.
Facebook, TikTok ve YouTube Türkiye’de benzer varlıklar çoktan kurdu. Temsilci atamadıklarında her biri 40 milyon lira (yaklaşık 5,1 milyon dolar) para cezasına tabii tutulacaktı. Yasa, görünüşte internet suçlarıyla mücadele etmek ve kullanıcıların haklarını korumak amacını taşıyor. Twitter gibi şirketlerin, gizliliği ihlal eden materyalleri 48 saat içinde kaldırma taleplerine yanıt veren bir temsilciye sahip olmasını gerektiriyor. Yasaya uymayı reddeden şirketler, ille de kesin bir yasakla karşı karşıya kalmayacaklar. Ancak Türkiye’deki işlerini sürdürülemez hale getirebilecek. Kısıtlamalar, reklam yasakları, para cezaları ve trafik kesintileri riskleri gibi konuları gündeme getiriyor.
Türkiye’de 1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”a değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Türkiye’de hizmet sunmaya yönelik devam eden çabalarımızda, kısa süre önce değiştirilen 5651 sayılı İnternet Yasası’nı yakından inceledik. Twitter’ın Türkiye’de platformu kullanan herkesin kullanımına açık kalmasını sağlamak için tüzel kişilik oluşturmaya karar verdik. Bu kararı alırken, açık ve kamusal sohbeti savunmayı ve hizmetimizin her yerdeki insanlara sunulmasını sağlamayı içeren temel misyonumuzu rehber edindik. Türkiye’de Twitter kullanan kişilerin fikirlerini ve verilerini korumaya kararlıyız.” Twitter’ın temsilci ataması, fazla miktarda çevrimiçi tartışmayı ve tabii ki Twitter’ın işinin çoğunu korumayı amaçlayan bir uzlaşma oldu.
2. el otomobil fiyatları düşmeye devam ediyor!