“Herkes bir şeyler üretebilir/üretmelidir” mottosu ile yola çıkan ve tüm dünyada büyük ilgi gören Maker Movement, ülkemizdeki ilk adımını attı. Herkesin bir “yapıcı” olduğunu ileri süren bu heyecan verici organizasyon, kişilerin ihtiyaçlarını kendi ürettikleri ürün ve materyaller ile gidermesini temel alıyor.
Türkiye’nin ilk teknoloji ve gelecek odaklı düşünce kuruluşu olan GelecekHane öncülüğünde Türkiye’de başlatılan Maker Hareketi, ilk adımını Turkcell, SAP ve Migros’un sponsorluğunda KOÇ Üniversitesi’nde attı. Katılımcılara yeni bir kreatif görüş kazandırmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlik, tüm dünyada olduğu gibi kamu ve özel sektördeki üst düzey yöneticilerin, endüstri ve tasarımla ilgili akademisyenlerin, tasarımcıların, sanatkarların ve zanaatkarların yanı sıra, hobicilerin ve meraklıların da yoğun ilgisine sahne oldu.
ABD’den Maker Hareketi’nin öncüsü Dale Dougherty’nin Maker Hareketi’nin önemini ve vizyonunu aktardığı etkinlikte, GelecekHane’nin kurucusu fütürist Halil Aksu da organizasyonun Türkiye’deki uzun vadeli hedefini açıkladı. Etkinliğin diğer önemli konuşmacılar arasında; Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, GE Orta Doğu CIO’su İbrahim Gökçen, SAP Türkiye COO’su Uğur Candan, Atölye İstanbul’un kurucularından Kerem Alper, Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Fabrikası Direktörü İhsan Elgin, Infotron Genel Müdürü Burak Pekcan, 3Dörtgen Genel Müdürü Furkan Bakır ve Migros BT Direktörü Kerim Tatlıcı gibi alanlarında uzman isimler yer aldı.
Maker Hareketi’nin öncüsü Dale Dougherty, Maker Movement’ın ABD başta olmak üzere dünyada önemli bir akımı temsil ettiğine vurgu yaparak, “Türkiye genç ve eğitimli bireyleriyle inovasyon ve yaratıcılık konusunda bir çok ülkeden daha ileri seviyede… Dünyada bir çok global markanın çatısı altında inovasyon, yaratıcılık, yönetim gibi alanlarda yeteneklerini gösteren çok sayıda Türk insanı önemli kademelerde görev yapıyor. Bu da bize Türkiye’nin yapısında inovasyon, yönetim yeteneği ve girişimcilik gibi güçlü genlerin olduğunu net biçimde kanıtlıyor”dedi.
Türkiye’deki ilk organizasyonu ile ülkemizdeki gençlerin, girişimcilerin, yazılımcıların ve fikirlerini hayata geçirmek isteyenlerin cesaretlenmesi için çalışmaya başladıklarına dikkat çeken GelecekHane’nin kurucusu fütürist Halil Aksu ise; “Maker Movement ile bir araya gelen üretken ve kreatif kişilerin, uzun vadede ortaya çıkaracakları somut projelerle, yaşadıkları coğrafyanın refah seviyesine katkı sağlayarak, toplumun temellerine çok önemli bir dinamizm kazandırması planlanıyor. Biz de bu hareketi ülkemizde başlatarak Türkiye’nin geleceği ve toplumumuzun refahı için önemli adımlar atıyoruz” şeklinde konuştu.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş ise “Akıllı Gelecek” başlığı altında gerçekleştirdiği konuşmasında, gelecekte teknolojinin hayatımızı nasıl değiştireceği ile ilgili öngörülerin bir kısmının gerçek olacağını, geçtiğimiz 10 seneden örnekler vererek anlattı. Yetişen mobil neslin bakış açımızı değiştirmesi ve teknolojik altyapının daha hızlı, çevik ve akıllı olması sonucunda önümüzdeki 10 senenin sonunda da çok farklı bir dünyanın bizi beklediğini belirten Kulabaş, Maker hareketinin bu işaretlerin en güçlülerinden biri olduğunu vurguladı. Kulabaş, Turkcell olarak bu akımları takip ettiklerini ve geleceği şekillendirmek için yeni teknolojilerin, yeni iş yapış biçimlerinin Türkiye’de gelişmesini kurumsal olarak desteklediklerini sözlerine ekledi.