Türkiye’nin Teknoloji İhracatçısı: Oksijen

Oksijen

Türkiye’nin yurt dışından “teknoloji ithal ettiği” örneklere sık sık rastlıyoruz; fakat ülkemizden yurt dışına “teknoloji ihraç ettiğimiz” durumlar da olmuyor değil. Vodafone Türkiye desteğiyle araştırma ve geliştirme faaliyetlerine devam eden ve Vodafone’un 30’u aşkın ülkedeki milyonlarca abonesine teknoloji üreten Oksijen, mühendislerinin yoğun çalışması sonucu lokasyon / yer temelli teknoloji servislerine bir yenisi daha eklemeyi başardı.

Oksijen mühendislerinin geliştirdiği bu sistem, acil durumlarda 112’yi (ya da kendi ülkelerindeki aynı işleve sahip başka bir numarayı) arayan abonenin o anda bulunduğu yerin bilgisini belirleyerek, konum bilgilerini Acil Arama Merkezi’ne ya da ilgili Kriz Masası’na bildiriyor.

Mobil şebeke konumlandırma ürünü (GMLC) İtalya’da devreye alındı ve herhangi bir abonenin, GPS’le belirlenen anlık pozisyonunu tek noktadan elde ederek ilgili kriz masası ile paylaşmayı başardı.  Sistem, herhangi bir mobil uygulama kurulumu gerektirmeden kullanılabilmesiyle de avantaj sağlıyor. Ürünün kaybolan dağcıların konumlandırılması, ilk yardım aramalarında konum bazlı acil müdahale imkânı gibi sosyal faydalar sağlamasının yanı sıra, lokasyon tabanlı katma değerli servislerin geliştirilmesinin de önünü açması ve yeni fırsatlar yaratması bekleniyor. Ülkemizde, yerli mühendisler tarafından geliştirilen ve ilk önce Türkiye sınırları içinde denenen bu altyapı, Vodafone’un güçlü ağı sayesinde Vodafone İngiltere, Vodafone Almanya, Vodafone Hollanda ve Avusturya TAG Group’da da kullanıldı.

Oksijen Genel Müdürü Murat Ekşioğlu konu hakkında şunları söyledi:

“Oksijen olarak, Vodafone Türkiye çatısı altında teknoloji üretirken global birikimimizi kullanıyoruz ve yine global partnerlerimize en yeni mobil teknolojileri sunmaya çalışıyoruz. Oksijen’in gücü yenilikçilikten geliyor. Global Ar-Ge merkezi olmamız sayesinde, 30’u aşkın ülkedeki 400 milyonun üzerinde abone için teknoloji üretiyoruz. Türkiye’de üretilen çözümleri, Vodafone’un faaliyet gösterdiği tüm ülkelere ihraç ediyoruz. Vodafone Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olarak, Türkiye mobil iletişim sektörünün ufkunu genişletiyoruz. Lokasyon bazlı teknolojimizin İngiltere, Almanya, Hollanda ve Avusturya’dan sonra İtalya’da da kullanılıyor olmasından mutluluk duyuyoruz. Uluslararası arenada faaliyet gösteren diğer mobil teknoloji firmalarının ürettiğimiz teknolojileri benimsemesi, Türkiye’deki mühendislerinin eseri olarak yurt dışına ihraç ettiğimiz teknolojiler bize gurur veriyor.”

Kıbrıs Türkleri İçin Cep Telefonunda Güvence