Türkiye’de Kullanıcıların 3’te 1’i Paralarını Çaldırıyor

siber suçlu

Yapılan bir ankete göre Türkiye’de kullanıcıların üçte biri paralarını çalmaya çalışan çevrimiçi tehditlerle karşılaşıyor. Bununla birlikte finansal nitelikte olmayan siber saldırılar öngörülmeyen harcamalara da neden oluyor.

Siber suçlular değerli kullanıcı verilerini farklı yöntemlerle ele geçiriyor. Kullanıcıların cüzdanlarını karıştırmanın en hızlı yolu ödeme sistemi, çevrimiçi bankacılık veya banka kartı verilerini saklayan çevrimiçi mağaza hesaplarına erişim sağlamak. Bu bilgileri toplamak için birçok teknik bulunuyor; ilgili kurumların resmi web sitelerini taklit eden kimlik avcılığı sayfaları, kullanıcıların cihazlarına girdikleri oturum açma ve şifre bilgilerini toplayan zararlı yazılımlar ve çok daha fazlası.

Ankete göre Türkiye’de kullanıcıların %33’ü geçtiğimiz yıl içinde finansal siber saldırılar ile yüzleşti ve katılımcıların %7’i bunun sonucunda paralarını kaybetti. Paralarını nasıl kaybettiklerini açıklayan katılımcıların %15’i korsanların ödeme sistemi hesaplarına erişim sağlayarak paralarını çaldığını belirtmiş, %5’i dolandırıcıların ağına düşüp kimlik bilgilerini sahte web sitelerine girdiklerini düşündüklerini söylemiş ve %4’ü oturum bilgilerinin ve şifrelerinin zararlı yazılımlar tarafından ele geçirildiğinden emin olduklarını belirtmiş. Bu kullanıcılardan çalınan para ortalama 345 dolar tutarında.

siberguvenlik

Yıl boyunca birçok kullanıcının çevrimiçi hesapları (e-posta, sosyal ağlar, vb.) ihlal edildi. Bu oran katılımcıların %23’ü olarak rapor edildi. Siber suçlular tarafından istenmeyen e-posta veya zararlı URL’ler göndermek için kullanılmaya ek olarak ihlal edilen hesaplar finansal kayıp kaynakları da olabiliyor. Bir kullanıcının posta kutusunda bulunan bilgiler genellikle, ödeme hizmetleri ve çevrimiçi mağazalar tarafından kayıt ve şifre kurtarma taleplerine karşılık gönderilen hesap kimlik bilgilerini de içeriyor.

Buna ek olarak katılımcıların %55’i geçtiğimiz yıl içinde zararlı yazılımlarla bağlantılı bir vaka rapor etmiş. Beş vakadan biri finansal kayıpla sonuçlanmış. Zararlı yazılımların neden olduğu ortalama hasar, diğer maliyetlerin yanı sıra virüsün verdiği hasarı azaltmaya yönelik harcamalar, BT uzmanlarından alınan yardım ve uzman yazılım satın alma maliyetleri dahil 256 dolar tutarında oldu.

 EPSON’dan 100 Milyonuncu Kristal Panel