Türkiye’de insani gelişim ne boyutta? Yeni raporlar hazırlandı

Türkiye'nin sosyal adalet endeksi

Türkiye’de insani gelişim her geçen gün daha fazla merak konusu oluyor. Herhangi bir ülkenin en önemli sermayesi yetişmiş insanlarıdır. Peki bu Türkiye’de ne durumda.

İnsani Gelişme Vakfı tarafından yapılan Türkiye’de insani gelişim çalışması ilginç sonuçlar ortaya koydu. Fazla nüfusa sahip olan şehirlerde yaşayan insanların gelişim seviyesi araştırıldı. Ortaya çıkan tablo tartışmaya çok açık.

Büyük şehirler olarak adlandırılan metropollerde yaşayan insanların insani gelişim endeksleri daha yüksek çıktı. Nüfusu çok yüksek olmayan doğu şehirleri ise insani gelişim endeksi bakımından geri planda kaldı. Bu durum son derece klasik bir tablo olarak değerlendiriliyor.

Türkiye’deki rakamlar istenen boyutta değil

Türkiye’nin en büyük şehirleri olarak adlandırılan İstanbul, Ankara ve İzmir son derece yüksek sayıların sahibi oldu. Türkiye’deki büyükşehirler 65,7 ila 24,7 puan aralığında değerlendirildi. Araştırma sonuçlarına bakıldığında İstanbul lider görünüyor.

Türkiye'de insani gelişim

Türkiye’nin en kalabalık nüfusuna sahip İstanbul’da insani gelişim endeksi 65,7 olarak çıktı. Ankara ise 60,6 ile ikinci sırada yer alıyor. Onun hemen ardından gelen İzmir 59,3 ise yüksek gelişim endeksine sahip şehirler arasında yer aldı. Tüm bunlar değerlendirildiğinde nüfusun oranlara etki ettiği görülüyor.

Listenin son sıraları ise daha fazla dikkat çekti. Buna göre Şanlıurfa 24,7 ile insani gelişim endeksi bakımından son sırada. Onun hemen ardından gelen Mardin 27,3 ile sondan ikinci sırada yer alıyor. Diğerlerinden biraz daha şanslı olan Van 28,3 puan alarak listeye sondan üçüncü sırada dahil oldu.

Bilim dünyası şokta! Amerika kıtası kaymaya başladı!

Peki sizce yapılan araştırma sonucunda ortaya çıkan tablo doğruyu yansıtıyor mu? Konuyla alakalı fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.