Türk Telekom’dan dünyada bir ilk

Türk Telekom Günışığı Projesi 3

Türk Telekom, Günışığı Projesi kapsamında, kendi alanında dünyada bir ilk olma niteliği taşıyan  oyun uygulamasını geliştirdi ve böylece az görenlerin eğitiminde yeni bir dönemi daha başlatmış oldu.

Türk Telekom, Engelsiz Yaşama Derneği (EY-DER) iş birliği ve Gazi Üniversitesi Görme Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Turan Delimehmetoğlu’nun koordinatörlüğünde hayata geçirdiği Günışığı Projesi kapsamında Türkiye ve dünyada bir ilk olan “oyun uygulaması”nı hayata geçirdi. Az gören eğitiminde kullanılacak olan uygulama, çocukların işlevsel olarak görme becerilerini artırmalarına ve el-göz koordinasyonlarını geliştirmelerine katkı sağlamak amacıyla tasarlandı.

Türk Telekom Günışığı Oyun Lansmanı

Her biri 20 aşamaya sahip şekil, rakam ve harf olmak üzere üç farklı oyundan oluşan Günışığı oyun uygulaması; mobil, Web ve Windows platformları üzerinde çalışıyor. Türkçe ve İngilizce dil seçenekleri ile hazırlanan oyunlar, sadece Türkiye’deki değil, dünyanın dört bir yanındaki az gören çocukların kullanımı için tasarlandı. Geliştirilen oyunlar, aynı zamanda engeli olmayan okul öncesi çağındaki çocuklar ile ileri yaşta okuma yazma öğrenen bireyler tarafından da kullanılabilecek.

Türk Telekom’un Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen ve az görenlerin eğitiminde yeni bir dönemi başlatan Günışığı oyun uygulaması, Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Coşkun Şahin’in ev sahipliğinde ve proje koordinatörü Turan Delimehmetoğlu, EY-DER yetkilileri ve Günışığı çocuklarının katıldığı basın toplantısıyla tanıtıldı.

Türk Telekom Ar-Ge biriminde engellilere özel ekip oluşturdu, proje 4 ayda tamamlandı

Az gören çocukların işlevsel olarak görme becerilerini artırmalarına ve el-göz koordinasyonlarını geliştirmelerine katkı sağlamak üzere tasarlanan Günışığı Oyunları, Türk Telekom Ar-Ge biriminden 5 kişilik uygulama ekibi tarafından dört ay gibi bir sürede tamamlandı.  Mobil, Web ve Masaüstü platformlarında çalışan uygulamanın, İngilizce ve Türkçe olmak üzere toplam 24 farklı sürümü hazırlandı.

Türk Telekom Günışığı Projesi

Rakamlar, harfler ve şekiller olarak üç farklı alana odaklanan Günışığı oyunlarının her birinde 20 ayrı seviye bulunuyor. Oyunlarda temel olarak yukarıdan aşağıya siyah zemin üzerine akan büyük ve renkli harf, rakam veya şekillerden sesli olarak belirtilen harf, rakam veya şeklin işaretlenmesi isteniyor. Başta harfler (şekiller ya da rakamlar) neredeyse ekranın büyük bir kısmını kapsayacak kadar büyük ve canlı renklerdeyken, seviye yükseldikçe gelen harflerin ebatları küçülüyor ve aşağı doğru akış hızlanıyor. Böylece oyunu oynayan az gören çocuklar; şekilleri, sayıları ve harfleri öğrenirken aynı zamanda işlevsel olarak görme becerilerini ve el-göz koordinasyonunu artırıyor.

Günışığı Oyunları eğitimcilerden tam not aldı

Günışığı oyunları tüm dünyadaki çocukların faydalanması için tamamen ücretsiz ve operatörden bağımsız olarak sunuluyor. Oyunlar sadece az görenlerin gelişimi için değil, aynı zamanda okul öncesi engeli olmayan çocuklar ve ileri yaşta okuma yazma öğrenen bireylerin eğitimine katkı sağlamak için de kullanılabiliyor. Oyunların içeriği ve kullanımı konusunda görüşleri alınan eğitimci ve pedagoglar, Günışığı oyunlarının öğrenmeyi keyifli hale getirdiğini, çocukların tablet, telefon ve bilgisayar başında geçirdikleri zamanı daha nitelikli kıldığını ve oyunlardaki öğrenme ve oyun ilişkisinin başarılı bir şekilde kurulduğunu ifade ediyorlar.

Samsung Katlanabilir Telefonlar Çıkarmaya Hazırlanıyor