Türk Telekom Müşterilerini İzlediğine Dair İddialara Cevap Verdi

turk telekom avea

Geçtiğimiz günlerde Türk Telekom’un Amerika’dan satın aldığı altyapı ile kullanıcıları fişleme noktasına gelecek kadar detaylı izlediği ortaya çıkmıştı. Altyapının gücünün ise şifrelenmemiş internet trafiğinde girilen şifreleri ve kullanıcı adlarını kaydedecek düzeyde olduğu iddia edilmişti.

Türk Telekom’un kullanıcıları izleyebilmek ve gerekli kayıtları tutmak için Amerikan Procera Networks’den satın aldığı iddia edilen altyapı ve altyapının detayları geçtiğimiz günlerde orada çalışan mühendisler tarafından sızdırılmıştı.

‘Telekom Fişleme Yapıyor, Şifreleri Bile Kaydedebiliyor’

Procera’nın mühendislerinin ortaya attığı iddiaya göre Telekom’a satılan altyapı ve bu altyapının kullanım şekli şirket içerisinde büyük sorunlara hatta istifalara neden oldu. Satılan yazılımın internet trafiğini çok detaylı şekilde izlemek ve HTTPS kullanmayan sitelerde şifreleri bularak kaydetmek için kullanıldığı fark eden şirket çalışanları isyana geçti.

Mühendislerin yazılım için çalışmak istememesi ile başlayan sorunlar zinciri ise şirketin mühendislere çalışmaları için baskı yapması ile devam etti. Devam eden sorunlar zincirinde ise kıdemli bir mühendis istifa etti. Amerikan Procera Networks’ün kıdemli mühendisi Kriss Andsten istifa ederek çalışma arkadaşlarına bir mail gönderdi. Gönderdiği mail ile Türk Telekom’a satılan altyapı ile Telekom’un çok detaylı şekilde fişleme yapabildiğine ve diğer detaylara değindi. İddia’nın ortaya çıkması ve basına sızdırılmasıyla Türk Telekom bir basın açıklaması yaptı.

Türk Telekom Basın Açıklaması Yapmak Zorunda Kaldı

Telekom’un yaptığı basın açıklamasına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Basında yer alan, kişisel verilerin gizliliğiyle ilgili Türk Telekom Grubu Şirketlerini konu eden haberler hakkında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur.

Türkiye’nin lider iletişim ve eğlence teknolojileri şirketi Türk Telekom, gerçekleştirdiği yatırımlarla müşterilerine her zaman en son teknolojiye sahip ürün ve hizmetler sunmak için çalışmaktadır.

Bu doğrultuda şebekemizde dünya standartlarında ve ileri teknolojiye sahip ekipmanlar kullanılmakta ve her zaman en güvenli iletişim hizmetlerini sunmak için teknolojinin tüm imkânlarından faydalanılmaktadır. Tüm dünyada artan siber tehditler karşısında, kesintisiz ve güvenli iletişim için ihtiyaç duyulan güvenlik yatırımlarını da hız kesmeden sürdürüyoruz.

Türkiye’de haberleşme özgürlüğü, kişisel verilerin kullanılması ve korunması başta Anayasa’nın kişisel verilerin korunmasını isteme hakkını düzenleyen 20. Maddesi ve haberleşme hürriyetini düzenleyen 22. Maddesi kapsamında güvence altına alınmıştır. Bu bağlamda başta 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ve 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu olmak üzere çıkartılan yasalar, yürürlüğe giren ikincil düzenlemeler ve düzenleyici kurumların aldığı aksiyonlar şirketimizi kişisel bilgilerin korunması ve gizliliğiyle ilgili detaylı yükümlülüklere tabi kılmaktadır. Aynı şekilde, kişisel verilerin, ticari amaçlarla kullanılması yine yasalar ve yönetmelikler kapsamında düzenlenmiştir.

Saygıdeğer kamuoyunun bilmesini isteriz ki;

Türk Telekom olarak, Türkiye’de iletişimin sürekliliği ve güvenliği için çalışmakta; müşterilerimizin kişisel verilerinin gizliliğinin korunmasına büyük önem vermekte ve bu hususta hassasiyetle hareket etmekteyiz. Bu itibarla, Türk Telekom olarak tabi olduğumuz yasalara ve mevzuata tam uygun şekilde hareket etmekte olduğumuzu kamuoyunun bilgisine önemle duyururuz.

Türk Telekom Satılabilir! Telekom’u Kim Satın Alacak?