Türk Bilim İnsanlarından Enerji Alanında Devrim

enerji

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin öğretim görevlilerinden enerji alanında büyük bir yeniliğe sebep olacak bir buluş yapıldı. Prof. Dr. Bestamin Özkaya ve ekibi, bakteriden elde ettikleri enerjiyle LED lambayı yakmayı başardılar.

Enerji konusu küresel anlamda çalışmaların yapıldığı bir alan olmaktadır. 21. Yy en önemli sorunlarından birisi enerji alanında kaynakların tükenmesini önlemektir. Fosil yakıtların hem çevreye karşı zarar verici olması hem de yüksek maliyetlerde enerji imkanı sunması gibi olumsuz sebepler alternatif kaynakların ön plana çıkarılmasını gerekli kılıyor. Yenilebilir enerji kaynaklarını ortaya çıkartan sebepler, çevreci bir enerji üretiminin mümkün kılmak ve ucuz enerji üretiminin sağlanmak istenmesi, yenilenebilir enerji alanında yapılan çalışmaları da arttırmıştır. Yine geçenlerde burada ABD’li bilim adamlarının futbol topundan elde ettikleri elektrik enerjisinden bahsetmiştik. Yarım saatlik bir futbol oyununda, geliştirilen toptan 45 dakika led lambayı çalıştırabilen bir enerjinin sağlanabildiğini anlatmıştık.

enerji

Şimdide Türk bilim adamları tarafından geliştirilen projeyi anlatmak istiyorum. Söz konusu projede bakterilerden elde edilen enerji, yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli bir yer edinebilir. Proje 5 yıldır sürüyordu. TÜBİTAK tarafından 500 bin liralık bir desteğe layık görülmüştü. Projenin meyveleri alınmaya başladı. Haliç’in derinliklerinden toplanan bakteriler laboratuar ortamında çoğaltıldı. Ondan sonra reaktörde üremeye başlayan bakterileri arıtma sırasında açığa çıkan enerji depolanarak elektrik enerjisi olarak kullanılıyor. Bu sistemin tam olarak ismi Mikrobiyal Yakıt Hücreleri’dir. Hücrelerden enerji üretimi hem sağlıklı hem de ucuz olduğundan yenilebilir enerji kaynakları bakımından dikkat çekici. Özellikle proje sahipleri bu teknolojinin çevreye olan duyarlı enerji kaynaklarından en önemlisi olduğunu söylüyorlar. Yetkililer, çevreye hiçbir zararı olmayan bu üretim sistemin geliştirilerek daha akılcı bir şekilde kullanımının sağlanması için çalışmalar yaptıkları şeklinde açıklamalar da bulundurlar.