TSMC, Arizona’da planlanan zamanda çip üretemeyecek

TSMC

TSMC, Phoenix Arizona’daki ilk fabrikasında 4 nanometrelik çip üretim tarihini 2025’e erteledi.

Yönetim Kurulu Başkanı Mark Liu’ya göre inşaatı zamanında tamamlamak için yeterli sayıda kalifiye işçi bulunmuyor. Şirket, projenin tamamlanmasına yardımcı olmak için kendi ülkesinden teknisyen getirmeyi  düşünüyor.

Arizona’daki tesis, Başkan Biden’ın geçen yıl imzaladığı CHIPS ve Bilim Yasası’nın önemli bir parçası. Yerli yarı iletken üretimini artırmayı amaçlayan yasa, ABD’de fabrika kuran şirketler için 52,7 milyar dolarlık fon ve vergi kredisi içeriyor. TSMC, Arizona’daki iki fabrikası için 15 milyar dolar vergi kredisi istiyor, ancak eyalete toplam 40 milyar dolar yatırım yapmayı öngörüyor.

TSMC

 

Gecikme, başta Apple olmak üzere TSMC’nin üretimine bağımlı teknoloji şirketleri için hala sorun teşkil ediyor. Gelecekteki iPhone ve Mac’ler Phoenix tesislerinde üretilen 4nm ve 3nm çipleri kullanmak istiyor.

Gecikme devam ederse, Apple ya ürün lansmanlarını ertelemek ya da alternatif üreticilere yönelmek zorunda kalabilecek. Bu gecikme, ABD’ye daha fazla teknoloji üretimi getirmenin temel zorluklarından birini göstermektedir. Para ya da istek sıkıntısı yok. En büyük sıkıntı, Tayvan ve diğer büyük üretim merkezlerinde olduğu gibi bu tür işler için yeterli miktarda kalifiye işçi eğitilmemesi.

TSMC fabrikalarını çalışır hale getirmek için yine heryeden baskı geliyor.  Bu gibi hamlelerin yalnızca ABD ekonomisini canlandırması değil, aynı zamanda üretimi Çin’den uzaklaştırması için önemli.

Bu çaba, çalışma koşullarıyla ilgili sorunları ele alabilir ve ABD-Çin ilişkilerinin kötüleşmesi durumunda sorunları sınırlayabilir. Elbette bu adımlar her sorunu çözmeyecektir, ancak siyasi dramanın etkilerini azaltacağı kesin.

Elektrikli araçlar ile ilgili pratik bilgiler