Tablet PC Satın Alma Rehberi 2014

Tablet

#İŞBİRLİĞİ

Tablet PC almaya karar verdiniz fakat piyasada bulunan yüzlerce model üzerinden kendinize uygun olanı seçmekte zorlanıyorsunuz. Merak etmeyin sizin için hazırladığımız rehber sayesinde kendinize uygun Tablet PC’yi kolaylıkla seçebileceksiniz.

Boyut ve fonksiyonlar açısından dizüstü bilgisayar ve akıllı telefon arasındaki boşluğu dolduran Tablet PC’ler her geçen gün daha fazla tercih edilir oldu. Onlarla web üzerinden kolaylıkla gezebileceğiniz gibi, ofis dokümanlarınıza ulaşabiliyor, e-postalarını kontrol edebiliyor, oyun oynayabiliyor hatta seyahatlarınız sırasında film veya dizi izleyebiliyorsunuz. Son yıllarda Intel’in kendi platformlarıyla yarışa dahil olmasıyla birlikte Tablet PC piyasası bir hayli kızıştı. Tabii ki markalar arasındaki bu rekabet biz kullanıcılara olumlu yansayacak gibi gözüküyor.

Tablet PC’ler üzerinde kullanmak istediğiniz uygulamalar için gerçekten yüksek performansa ihtiyacınız yok. Bu yüzden bir dizüstü bilgisayara neden daha fazla para ödeyesiniz. Tablet PC tercihinizi belirlemek için öncelikle ihtiyaçlarını sıraladığınız bir liste yapmalısınız. Ardından kritik öneme sahip boyut, ağırlık, ekran, çözünürlük, işletim sistemi, bağlantılar, batarya ömrü, işlemci ve depolama alanı gibi konularda karar vermeniz gerekli. Listemizdeki ilk kriter ile rehberimize başlıyoruz. İlk ele alacağımız konu boyut ve ağırlık olacak.

Tablet

Boyut ve Ağırlık

Tablet PC seçerken ilk bakacağınız kriterlerden bir tanesi boyut ve ağırlık olmalı. Tablet PC’ler dizüstü bilgisayarlar ve Akıllı Telefonlar arasında kaldığı için yapı açısından oldukça geniş bir yelpazede bulunmakta. Öncelikle şu soruyu kendinize sorun.  Tablet PC’yi daha çok dikey mi yoksa yatay mı kullanacağım? Bu sorunun cevabı alacağınız Tablet PC’nin boyutlarını  etkileyecektir. Dikey Tablet PC kullananların genellikle 7 ve 8 inç ekran boyutuna sahip ürünleri tercih ederken yatay Tablet PC kullananların çoğu 9, 10 ve üzeri inç ekranlı Tablet PC’leri tercih ettiği görülmektedir.

Bu ayrımın başlıca sebeplerinin başında küçük ekranlı Tablet PC’ler ile e-kitap ve web tarayıcı uygulamalarının dikey olarak daha yüksek performans gösterdiği, daha büyük ekranlı modellerde ise video izleme ve bu tarz uygulamaların daha çok kullanıldığı görülmekte. Hemen belirtelim ekran boyutu büyüdükçe ürünün ağırlığı da artıyor. 7 ve 8 inç Tablet PC’ler günlük kullanımda sürekli cebinizde taşıyabileceğiniz boyut ve ağırlıkta. Fakat daha büyük ekrana sahip ürünler bir çanta içerisinde veya kılıf ile taşınmak zorundalar. Bu ayrıntı Tablet PC seçiminde unutulmaması gerekenler arasında yer alıyor.

Tablet PC’lerin genişliği ve yüksekliği üzerinde kullanılan ekran boyutlarına göre belirlenir. Fakat unutulmaması gereken bir diğer konu ise kalınlık. Kalın Tablet PC’ler tek elle kullanım için yeterli bir çözüm sunmazlar. Daha ince modellerin tek elle kullanımının daha kolay olduğu geçtiğimiz dönemde kullanıcıların beğenisine sunulan Tablet PC’ler üzerinde yapılan incelemeler ile ortaya çıkmıştır. Tabii ki Tablet PC’nin kenar yapıları da kullanım kolaylığı açısından bakılacak detaylar arasında yer alıyor. Tablet PC’yi teknik özelliklerindeki boyut değerlerine göre seçebilirsiniz fakat elinize alıp birkaç işlem yapmadan almanızı tavsiye etmem. En iyi seçim gerçek bir deneyim ile belli olur.

Şunu da unutmamak gerekli. Tablet PC’ler inceldikçe üzerinde kullanılan kaplama malzemeleri de incelmektedir. Bu da cihazın dış yüzeyinin daha kolay zarar görebileceği anlamına geliyor. Tablet PC seçiminde dış yapı malzemesi konusunda da detaycı olmakta fayda var. Cihazın dış yapısında ekstra bir çerçeve var ise bu durum yapının daha sağlam olduğu anlamına gelir. Yekpare dış kaplamalı Tablet PC’lerin de sağlamlığı tartışılmaz fakat alüminyum tüm plastik malzemelerden daha dayanıklıdır. Alüminyum esneklik açısından sorun yaratsa da dıştan gelecek darbelere karşı plastik malzemeye göre dayanıklılığı tartışılmaz.Asus Transformer-Book-T100

Asus Transformer Book T100

Ağırlık

Tablet PC ne kadar ağırsa elde tutma süresi o kadar az olacaktır. Tablet PC’nizi günde ne kadar kullanacaksınız ve kullanım durumunu (ayakta, oturarak, stant üzerinde, masada, koltukta gibi) iyice düşünmeli ve satın almadan önce ağırlık konusunda tercihinizi iyi belirlemelisiniz. Hafif bir dizüstü bilgisayara göre Tablet PC’ler oldukça hafiftir. En düşük ağırlıktaki Ultrabook’lar 1.3 kg civarındayken bugünlerde 10 inç bir Tablet PC yaklaşık 500 gram ağırlığında. Aradaki büyük farkın mobilite açısından büyük önem arz ettiğini anlamışsınızdır.

Tablet PC seçiminde toplam ağırlığın önemi büyük fakat bu ağırlığın Tablet üzerindeki dağılımının önemi de unutulmamalı. Sağ ile kullanım rahat iken Tablet PC’yi sol elinize aldığınızda rahatsız hissediyorsanız ortada yanlış giden bir şeyler var demektir. Her Tablet PC’nin ağırlığı genel yüzeye göre doğru dağıtılmış olmayabilir. Markası bilinmeyen uzak doğu üretimi Tablet PC’lerin çoğunda bu tür aksaklıklarla karşılaşılabiliyor. Bu durum da ağırlık konusunda dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor.

Samsung-Smart-Pc-Pro-XE700T1C-H04TR-Tablet-PC2Samsung ATIV Pro

Şimdiye kadar tercih satılan Tablet PC’lere baktığımızda en çok tercih edilen modellerin 10 inç ekrana sahip olduğunu görüyoruz. Fakat son dönemde daha küçük ekrana sahip modellerin daha fazla tercih edildiğiniz gözlemlemeye başladık. Bunların başlıca sebepleri ise mobilite ve düşük fiyat stratejisi. Küçük ekranlı ürünlerin fiyatları daha büyük ekranlı modellere göre daha uygun ve bu ürünler aynı zamanda taşıma özellikleri açısından da daha elverişli. Aşağıda ekran büyüklüklerine göre averaj ağırlık ve boyut değerleri bulunuyor. Bu değerler sizlere seçim konusunda yardımcı olacaktır. Unutulmamalıdır ki bir Tablet PC sadece bu boyutlarla sınırlı değildir. Bir de yanında bataryasının dolumunu gerçekleştirmek için şarj adaptörü bulunuyor. Bu şarj adaptörünün boyutu ve taşınabilirlik özellikleri de seçim sırasında unutulmamalıdır.

5-inç Tablet PC: 152 x 81 x 10 mm @ 227 gram
7-inç Tablet PC: 191 x 121 x 9 mm @ 318 gram
9 inç Tablet PC: 236 x 152 x 9 mm @ 386 gram
10 inç Tablet PC249 x 178 x 10 mm @ 544 gram
13 inç Tablet PC: 305 x 203 x 10 mm @ 816 gram

Boyut ve Ağırlık: Ağırlık en önemli seçim kriterlerinden bir tanesi
Performans: Intel işlemciler performanslarıyla dikkat çekiyor
İşlemci Karşılaştırması: Intel Atom Z3740 (Bay Trail) testlerde bir adım önde
Çekirdek ve Frekans Karmaşası: Çekirdek sayısı performans ile doğru orantılı değil
Ekran Seçimi: Ekran büyüklüğüne göre çözünürlük tercihi yapılmalı
PPI bilmecesi: Hangi ekran daha kaliteli?
İşletim Sistemi Seçimi: Her işletim sisteminin avantajı farklı
Batarya ÖmrüYalanları: Kağıt üzerindeki rakamların doğruluğu test edin
Depolama Alanı: Kullanacağınız uygulamaların boyutlarını hesaplamayı unutmayın


Yorumlar kapatıldı.