PC’lerin can suyu olan SSD nedir? sorusunu bu haberimizde yanıtlıyoruz. SSD’nin PC’ye kattığı her şey haberimizde yer alıyor.
Bilgisayarlarda artık son zamanlarda HDD yerine daha fazla SSD’lerin kullanıldığına şahit olmaya başladık. Peki, henüz ulaşılabilirlik konusunda pek uygun olmadığı için daha az kapasiteli olan SSD nedir ve ne işe yarar? PC’lerin can suyu olarak gösterilen Solid State Drive gerçekten de gerekli mi? HDD ile farklı ne? İşte bu haberimizde bu sorulara yanıt arıyoruz.
SSD nedir? Ne işe yarar?
Türkçe’ye katı hal sürücü olarak çevrilen SSD teknolojisi ısı, ses, düşük enerji sarfiyatı ve mekanikliğin ortadan kalkması gibi büyük avantajlar sunuyor. SSD’nin sunduğu özellikler bu kadar da kısıtlı değil. Okuma ve yazma konusunda HDD’leri solda sıfır bırakan bu teknoloji ile verilere ulaşmak daha hızlı olduğu için işletim sisteminin yağ gibi akması da sağlanıyor.
Özellikle oyunlarda farkını iyice konuşturan SSD, HDD’ye göre 2-3 kat daha hızlı okuma sunuyor. Örneğin; HDD’ye yüklü bir oyunun yükleme süresi 30 saniye ise aynı oyunu SSD’ye yüklediğinizde bu süre 10 saniyeye kadar inebiliyor. Yeni nesil oyun konsolları PlayStation 5 ve Xbox Series X’te kullanılacaka olan yeni SSD teknolojisi sayesinde yükleme süresi ortadan kaldırılacak.
msvcp140.dll hatası nedir? msvcp140.dll hatası çözümü 2020
Verileri daha güvenli bir şekilde saklayan SSD’ler, HDD’ler gibi kolay bozulmaz. Bir SSD ile HDD’yi düşürseniz, HDD mekanik bir yapıda olduğu için bazı verileri okuyamaz. Ancak SSD’de mekanik yapı olmadığı için veri kaybı ortadan kaldırılmış olur.
SSD’lerin günümüzde bazı handikapları bulunuyor. Bu handikapın en büyüğü ise fiyat konusu. 1 TB HDD fiyatına 256 GB SSD satın alabiliyorsunuz. 2 TB SSD modelleri de mevcut. Ancak günümüzde 2 TB’lık modellerin fiyatları 2.000 TL’yi geçebiliyor.
PC’ye format nasıl atılır? Windows 8 ve üzerine format nasıl atılır?
Hız, sağlamlık ve güvenlik konusunda HDD’lerden daha iyi olan SSD, önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde HDD’lerin yerini tamamen alacak ulaşılabilirlik seviyesine gelecek. Çağ dışı kalan HDD teknolojisi yine veri merkezlerinde depolama için kullanılacak. HDD’den tamamen kopmak için en az 10-15 yıl geçmesi gerekiyor.