Sony Xperia XZ Premium inceleme

Sony Xperia XZ Premium 6

#İŞBİRLİĞİ

Xperia Z5 Premium’un veliahtı olan Sony Xperia XZ Premium gelişmiş donanım birleşenleri ve el aynasına benzer tasarımı ile tüm meraklı gözleri üzerine çekiyor.

Ayna mı yoksa telefon mu? Sony Xperia XZ Premium , devasa ekranı, zengin donanım birleşenleri ve sıradışı arka yüzey tasarımı ile kendisinden çok söz ettireceğini söylemeliyiz.

Xperia Z5 Premium’un veliahtı olan Xperia XZ Premium, performansı ile üst sınıfta yarışan ve bu alanda da uzun süre sonra zirveyi hedefleyen bir akıllı telefon. Zengin donanım birleşenlerine sahip olan ve Qualcomm’un en güncel işlemcisini üzerinde barındıran bu ürün, el aynası görünmülü tasarımı ile kesinlikle fark yaratıyor.

Sony Xperia XZ Premium

Old School tasarım

Xperia XZ Premium, modern tasarım yerine klasik, hatta eskilerden bildiğimiz bir tasarım ile karşımıza çıktı. Rakipler ince ve zarif tasarımlar tercih ederken Xperia XZ Premium, 77 mm’lik genişliği ile klasik 5.5 inç ürünlerle aynı boyut değerlerine sahip.

Ekran ve çerçeve kenarı arasında ciddi bir ölü alan yer alıyor. Üst ve alt kenarlarda da 1 parmak kalınlığında bir boşluk var. Tek el ile dengede durmayan, sürekli kayan ve genel olarak rahat bir kullanım sunamayan Xperia XZ Premium, mutlaka iki el ile kullanılmalı.

Çercevesiz tasarımdan çok uzak olan Xperia XZ Premium, buna karşın IP65/68 sertifikası ile toz ve suya karşı önemli bir koruma sunuyor. Fakat, suya karşı korumanın daha çok yağmurlu havalar için geçerli olduğu söyleniliyor. Sony yetkilileri, kullanıcıların bu ürünle havuz ve denize girmemelerini tavsiye ediyor.

Bu üründe beğenmediğimiz bir özellik kuşkusuz ayna efektine sahip arka yüzeyi. Xperia XZ Premium’un gümüş arka yüzeyi, en az bir ayna kadar görüntüleri yansıyor. Kadınlar, bu arka yüzeye bakarak rahatlıkla makyaj yapabilirler. Hatta ışıklı ortamlarda başkalarının gözüne ışık bile tutmak mümkün. Sony, bu üründe asil görünmek ve Samsung S8 ve LG G6’ya karşı üstünlük sağlamak için bu tasarımı tercih etti. Fakat asil görünmek adına tam tersi bir duruma düştü. Arka yüzeyin parmak izine çok hassas olması, birçok kullanıcının hoşuna gitmeyeceği kesin. Telefonun temiz görünmesi için onu sürekli silmeniz gerekiyor.

Sony Xperia XZ Premium 7

4K ve HDR destekli ekran

Xperia XZ Premium’un ekranı Xperia Z5 premium ile aynı özellikte. 5.5 inç büyüklüğündeki ekran Samsung ve LG’nin ürünlerini geride bırakarak 3840×2180 piksel çözünürlüğüne ulaşıyor. Teoride bu önemli bir avantaj. Fakat pratikte bu yüksek çözünürlük, ortalama kullanıcılarının pek de işine yaramıyor. Ekrandan tam performans alabilmek için 4K video ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflara sahip olmak gerekiyor. Bununla birlikte de, genelde Full HD olan Android uygulamalarının 4K destekli sürümlerini yüklemek şart. Bu şartlar sağlanmadığnda, FullHD ile 4K arasındaki farkı görmeniz mümkün değil.

Benzer bir durum HDR desteği için de geçerli. HDR, teoride çok büyük bir avantaj sağlasa da günümüzde kullanıcılara ekstra bir fark yaratamıyor.  Ama bu Xperia XZ Premium’un ekranın kötü olduğu anlamına gelmiyor. Xperia XZ Premium’un ekranı genel olarak oldukça başarılı. Zengin bir renk spektrumuna sahip olan bu ekran, farklı açılardan bakıldığında bile keskinliğini koruyor. 801 ppi değerindeki piksel uyoğunluğu bu ürüne çok büyük bir avantaj sağlıyor. Ayrıca renklerin tok ve abartılmamış olması da beğenimizi kazandı.  Galaxy S8 kadar olmazsa da yüksek bir parlaklık değeri ne ulaşan bu ekran, güneşli ortamlarda performansından da ödün vermemesi hoşumuza gitti.

Sony Xperia XZ Premium 5

Galaxy S8’in ensesinde

Xperia XZ Premium, Qualcomm’un en son işlemcisi olan Snapdragon 835 ürününü kullanıyor. Sekiz çekirdekli olan bu işlemcinin ilk dört çekirdeği 2.6 GHz diğer dört çekirdeği de 1.9 GHz hızında çalışıyor. 64 GByte kapasite ve 4 GByte bellek ile güçlendirilen XZ Premium, neredeyse hiçbir uygulamada zorlanmıyor. Uygulamaları oldukça hızlı çalıştırmanın yanı sıra, güncel oyunlar da herhangi bir takılma meydana gelmeden rahatlıkla oynanabiliyor. Geekbench ile yaptığımız testlerde, Xperia XZ Premium’un performansı kendi ailesinin içinde en iyisi olduğunu söylemeliyiz. Bu performans her ne kadar Galaxy S8’i geçmeye yetmezse bile ona çok yaklaştığı bir gerçek.

Grafik yongasının performansını ölçen GFX Bench’de ise durum tam tersi. Xperia XZ Premium, Galaxy S8’e ciddi bir üstünlük sağlıyor.

3300 mAh’lik bir bataryası olan Sony Xperia XZ Premium , bu alanda bizi fazlasıyla şaşırttı. Full HD videoları en fazla 5 saat oynatabiliyor. 4K videolar söz konusu olduğunda 4 saat sonra pil bitiyor. Bu hiç beklemediğimiz ortalamanın altında bir değer. Başka markalar 3 katı daha fazla dayanabiliyorlar.

Bu pil normal kullanımda 1 gün yetiyor. Fakat telefonu yoğun kullanan kullanıcılar, 1 günlük pil kullanımını maalesef göremiyor.

Sony Xperia XZ Premium 4

Süper yavaş çekim modu saniyede 960 kare kaydeder

Sony, bu alanda söz sahibi olmak istiyor. Bu yüzden de Xperia XZ Premium’un ana kamerası, Hybrid oto fokuz özelliğini destekleyen 19 MP’lik bir sensor kullanıldı.  Hybrid oto fokuz özelliği sayesinde, görüntünüzü odakta tutmak için hareketi önceden tahmin eder, kontrast ölçümlerini yapar ve Lazer teknolojisi ile uzaklığı ölçüp net bir şekilde yakalar. Bu sayesinde de çok daha iyi ve net bir fotoğraf ortaya çıkar.

Yaptığımız testlerde, Sony ürünlerde sıkça rastladığımız ve profesyonel fotoğrafçıları rahatsız eden Aquarell efekti ciddi anlamda düzeltildi. Görüntüyü yapaylaştıran bu efekt ancak fotoğrafı büyüttüğünüzde, az da olsa görülüyor. Keskin ve detayı yüksek fotoğralar çekebilen bu kamera, her ne kadar Galaxy S8 kadar başarılı olmazsa da (Galaxy S8’de fotoğraflar büyütüldüğünde arka plan keskinliğini koruyor) birçok kişiyi memnn edeceğini düşünüyoruz.

Xperia XZ Premium bol ışıklı ortamlarda yüksek bir performans sergiliyor. Az ışıklı ortamlarda ise birçok üründe olduğu gibi gren efektinden kurtulamıyorsunuz. Buna rağmen az ışıklı ortamlarda otofokuz hızının iyi olduğunu söylemeliyiz. Benzer ürünlerle kıyasla fotoğraflara renk basmıyor ve doğal renklerde çekimi gerçekleştiriyor.

Sony Xperia XZ Premium , 4K çözünürlüğünde video çekebiliyor. Bu videoları çekebilmek için kamera uygulamasının içinde çok iyi gizlenmiş 4K video seçeneğini aktif hale getirmek gerekiyor. Ama bundan da önemlisi, Xperia XZ Premium’un sahip olduğu süper yavaş çekim modu. Süper yavaş çekim modu saniyede 960 kare kaydeder. Bunun anlamı, diğer akıllı telefonlarla, kıyasla dört kat daha yavaş çekim yapması. Yani tüm hareketler ve ayrıntılar tamamıyla kayıt edilir.

Sony Xperia XZ Premium 2

Fiyat politikası şansını zorluyor

El aynası görünümlü akıllı telefon. Böyle bir şeye gerçekten alışmak gerekiyor. Sony, Xperia XZ Premium ile üst segmente hızlı bir giriş yaptı yapmasına ama rakiplerini alt etmek için bu kesinlikle yeterli değil. 4K ekran ve HDR desteği ciddi bir fark yaratmıyor. Yenilene kamera başarılı ama rakipler daha keskin fotoğraflar çekebiliyor.  Snapdragon 835 ürüne yüksek bir performans sağlamasına karşın pil kapasitesinin çok daha iyi olması gerekiyordu. Buna ek olarak  Sony Xperia XZ Premium , bize göre yüksek bir fiyat ile satışta. Bu fiyat politikası ile daha iyi bir kamera, daha yüksek pil ömrü ve daha iyi bir performans sergileyen Galaxy S8’e karşı şansını çok zorluyor.

Sony Xperia XZ Premium 3

Teknik Özellikler

İşlemci: Snapdragon 835
Ekran: 5.5 inç 2160×3840
Bellek/kapasite: 4/64 GByte
Kamera: 19 MP arka/13 MP ön
Boyut: 156 x 77 x 7,9 mm
Ağırlık: 195 gr

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

Galaxy S9 Ocak Ayında Piyasaya Sürülebilir